11 okt
NIB sta obiskala minister Gregor Golobič in dr. Jana Kolar

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, generalna direktorica Direktorata za znanost dr. Jana Kolar, vodja kabineta Tina Hrastnik in vodja Službe za odnose z javnostmi Nataša Gerkeš so v ponedeljek, 12. oktobra obiskali naš inštitut in se sestali z vodstvom inštituta: direktorico prof. dr. Tamaro Lah Turnšek in pomočnikom direktorice mag. Francem Potočnikom ter vodji oddelkov prof. dr. Majo Ravnikar (Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo), prof. dr. Metko Filipič ( Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka), prof. dr. Andrejem Čoklom (Oddelek za entomologijo), prof. dr. Antonom Brancljem (Oddelek za raziskovanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov) in prof. dr. Vladom Malačičem (Morska biološka postaja Piran).

V uvodnem delu delovnega sestanka je direktorica gostom predstavila poslanstvo in vizijo inštituta, njegovo delovanje ter področja raziskovanja po posameznih oddelkih. V nadakljevanju pa je predstavila domače in mednarodne projekte, ki jih izvajamo na NIB, s poudarkom na mednarodnih projektih,  projektih čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija (Interreg), projektih na področju gensko spremenjenih organizmov (GSO), ekotoksikologije,  biotehnologije in matičnih celic, kjer je predstavila pomemben mednarodni projekt SYSTHER (Razvoj orodij sistemske biologije  za celično zdravljenje in razvoj zdravil).Direktorica je izpostavila tudi potrebo po povečanju infrastrukture za biotehnološke inkubatorje ter opozorila na potrebo po odpravi administrativnih ovir pri razpisih ter izpostavila problem prevelike razdrobljenosti projektnega financiranja. Stabilno financiranje je tisto, ki ga raziskovalci pogrešajo, je dejala prof. dr. Tamara Lah Turnšek.

 

Minister Gregor Golobič je ob tem dejal, da obstoječi sistem financiranja znanosti, takšen kakršen je, skuša zadovoljiti vse, nikogar pa ne osreči. "Tega problema se na ministrstvu zavedamo, zato skupaj z ARRS razmišljamo o novih pristopih na tem področju. Več poudarka želimo dati vsebini, učinkovitosti pri porabi javnih sredstev, manj pa administriranju," je dejal minister Golobič.


Ob koncu obiska so si je minister Gregor Golobič s sodelavci ogledal tudi prizidek Biološkega središča, kjer deluje Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo in Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka, ki se soočata z veliko prostorsko stisko. Direktorica je ob tem ministru Golobiču predstavila vizijo razvoja inštituta ter načrte za odpravo prostorske stiske in optimizacije poslovanja NIB.

 

Fotografije