19 okt
Enota NIB na tretjih dnevih zaščite in reševanja

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Nacionalni inštitut za biologijo že več let sodeluje z Upravo RS za zaščito in reševanje, ki deluje v okviru Ministrstva za obrambo RS. V okviru sodelovanja NIB Upravi za zaščito in reševanje strokovno svetuje pri pripravi ukrepov v primeru napada z orožji ali sredstvi za množično uničevanje ter s klasičnimi terorističnimi sredstvi.

Enota NIB je sestavljena iz podenote GEN, ki je zadolžena za področje mikrobioloških toksinov v vodi in podenote FITO, ki deluje na področju rastlinskih povzročiteljev bolezni.  Enota NIB se je javno predstavila na 3. dnevih zaščite in reševanja, ki so od 15. do 17. oktobra potekali v Novem mestu. Na prireditvi so se predstavile vse enote, ki delujejo v okviru Uprave za zaščito in reševanje (gasilci, Rdeči križ, gorski reševalci, jamarji, zavod za zdravstveno varstvo, Veterinarska fakulteta, Inštitut za mikrobiologijo-MF, mobilna ekološka enota IJS, taborniki, skavti...)  ter slovenska vojska.

Na prireditvi smo dejavnost NIB predstavili s predvajanjem filma, različnih prezentacij in tiskanega propagandnega materiala. Enota NIB je bila še posebej predstavljena s posebno priložnostno zloženko in   v obliki dveh demonstracijskih vaj: določanja cianobakterij v reki Krki in terenskega koncentriranja ter identifikacije virusov v reki Krki.

Fotografije



Slika 1: Priprave stojnice so v polnem teku
Slika 2: Stojnica NIB
Slika 3: Demonstracijska stojnica NIB
Slika 4: Prikaz »v živo« določanja cianobakterij iz Krke z mikroskopom in kamero, ki nam ju je za potrebe prireditve posodilo podjetje Opti-Com iz Mengša
Slika 5: Terensko koncentriranje in določanje rotavirusov
Slika 6: Obiskala sta nas predsednik vlade RS g. Borut Pahor in ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.