04 nov
Vabljeni na predavanje »RASTLINE KOT PROIZVODNA PLATFORMA ZA PROTEINE VISOKE VREDNOSTI"

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja

Meti Buh Gašparič, mlade raziskovalke na Oddelku za rastlinsko fiziologijo in biotehnologijo

z naslovom

»RASTLINE KOT PROIZVODNA PLATFORMA ZA PROTEINE VISOKE VREDNOSTI«.


Predavanje bo potekalo v četrtek, 5. novembra 2009, ob 14.00 uri, na sedežu Nacionalnega inštituta za biologijo, Večna pot 111, v predavalnici B3.

Vsebina predavanja:

Rastline omogočajo varno in zmogljivo proizvodnjo tako enostavnih kot kompleksnih terapevtskih proteinov. Čeprav zaenkrat ne morejo konkurirati mikroorganizmom ali celicam sesalcev, izjemno aktivne raziskave na tem področju izboljšujejo rastline kot proizvodni sistem. Glavna niša so proteini, ki so glikozilirani in jih zato bakterije ne morejo proizvajati, ključna prednost rastlin pred CHO celicami pa je, da so rastlinski virusi za človeka nenevarni, zato rastlina ponuja večjo varnost končnega proizvoda. Z zadnjimi izboljšavami genskega zapisa rastlin so raziskovalci spremenili glikozilacijske vzorce tako, da se ujemajo s humanimi in zato ne motijo človeškega imunskega sistema. Raziskavam sledi tudi industrija – številna podjetja proizvajajo proteine v rastlinskih bioreaktorijih, v ZDA pa že imajo polja zasajena z rastlinami, ki jih uporabljajo za proizvodnjo zdravil. V sklopu predavanja bo predavateljica predstavila tudi svoje delo na cepivih iz rastlin, ki ga je opravila na Flamskem inštitutu za biotehnologijo v Belgiji.


Veselimo se Vašega obiska!


Vabimo vas, da si preberete tudi članek Meti Buh Gašparič z naslovom Zdravila iz zelenih tovarn,  ki je septembra 2008, izšel v reviji Življenje in tehnika.

Članek "Zdravila iz zelenih tovarn",