12 nov
Zlati avtorji obsežne ilustrirane monografije Alpe, kot jih vidijo ptice

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Avtorji obsežne ilustrirane monografije Alpe, kot jih vidijo ptice, med katerimi je tudi znanstveni svetnik NIB in vodja Oddelka za raziskovanje sladkovodnih in kopenskih  ekosistemov  prof. dr. Anton Brancelj, so prejeli 1. nagrado v kategoriji ilustriranih monografij na 16. Banff Mountain Book Festival v Kanadi, kjer je med drugim sponzor in s svojimi deli prisoten tudi National Geographic.

http://www.banffcentre.ca/MountainCulture/festivals/2009/books/  

Predstavitev projekta Alpe, kot jih vidijo ptice:

Alpe so enovit geografski in geološki prostor vendar kulturno, biološko in klimatsko zelo pester. Že v daljni preteklosti je ta gorska veriga predstavljala naravno oviro za migracijske tokove in hkrati ponujala zatočišče in ugoden življenjski prostor za naselitev. Velika relativna višinska razlika ponuja pestre življenjske pogoje za številne rastlinske in živalske vrste. Vpliv Mediterana Ligurskega in Tržaškega zaliva v notranjosti zamenjajo trdi alpski pogoji z velikimi temperaturnimi nihanji in obsežno poledenitvijo.

Alpe so zaradi svoje lege, velikosti in geomorfologije, najznačilnejša geološka formacija v Evropi, z izjemnim vplivom na Sredozemlje in srednjo Evropo. Predstavljajo naravno bariero, ki je kanalizirala vse velike selitvene premike v zgodovini in še danes narekuje pretok kapitala in ljudi. Nenazadnje imajo ključni pomen pri kreiranju vremena v Evropi.

Na območju Alp živi danes v 8 državah okrog 13 milijonov ljudi, ki govorijo 8 različnih jezikov in veliko število narečij.

Alpski prostor mora postati identifikacijska osnova za narode na tem območju, ki je nad političnimi in narodnostnimi posebnostmi in mejami. Življenje v Alpah je namreč podobno. Kmet visokogorske kmetije v Kamniških Alpah lažje razume življenjske probleme kmeta v francoskih Alpah, kot ga lahko razume parižan ali ljubljančan. Hkrati pa so Alpe tudi izjemna turistična destinacija, ki se mora navalom turistov odpirati kontrolirano, da ne bodo izginili biseri in posebnosti, zaradi katerih so sploh privlačne. Nesporno je, da je prioriteta razvoja Alp v sožitju naravnega okolja z vsemi biotopi in vsemi prebivalci teh območij.

Šele takrat, ko bomo vsi alpski narodi dobili občutek za ta prostor, ga bomo znali ceniti in varovati. Zaradi izjemnih kvalitet alpskega prostora, smo ga zavezani varovati za naslednje generacije.

Več o projektu si preberite na http://www.panalp.net/sl/index.html

Fotografije iz knjige