26 maj
Vabljeni na predavanje "Možganske in tumorske matične celice: proteomski pristopi" dr. Uroša Rajčevića

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja

»Možganske in tumorske matične celice: proteomski pristopi«,

raziskovalca dr. Uroša Rajčevića iz Oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka Nacionalnega inštituta za biologijo.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 27. maja 2010, ob 15.00 uri, na sedežu Nacionalnega inštituta za biologijo, Večna pot 111, v predavalnici B2.


Vsebina:

Možganske matične celice so multipotentne celice iz katerih se razvijejo glavni fenotipi živčnega sistema. Pri sesalcih se po rojstvu nahajajo v omejenih področjih možganov od koder po potrebi potujejo po živčnem sistemu. Celice začetnice možganskih tumorjev, imenovane tudi tumorske matične celice, so zelo podobne možganskim matičnim celicam. Novejše smernice zdravljenja malignih možganskih tumorjev predlagajo ciljano terapijo tumorskih matičnih celic. Da bi lahko natančno razlikovali med obema vrstama matičnih celic uporabljamo različne molekularne pristope, ki vključujejo tudi proteomiko – študijo celotnih celičnih proteinov. Z ustreznim ločevanjem med tumorskimi in zdravimi matičnimi celicami prispevamo k boljšim diagnostičnim in terapevtskim možnostim za možganske tumorje.


Veselimo se Vašega obiska!