22 sep
Vabljeni na dan odprtih vrat Nacionalnega inštituta za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo bo tudi v okviru letošnjega že 16. slovenskega festivala znanosti odprl svoja vrata, v četrtek 23. septembra 2010. Ta dan bo v okviru festivala znanosti posvečen vsebinam na področju medicinske mikrobiologije, parazitologije in higiene, ki jih proučujemo tudi na našem inštitutu.

Vodeni in brezplačni ogledi bodo potekali vsako polno uro med 9.00 in 15.00, izpred recepcije. 

Za več informacij kontaktirajte ga. Heleno Končar, T: 059 232 702, E: helena.koncar@nib.si .



Foto: Eksperimentalno delo v laboratoriju Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo; Arhiv FITO

Obiskovalcem bomo na zanimiv in eksperimentalen način predstavili delo v vsakem izmed naših oddelkov, ki delujejo v Ljubljani:

  • Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo se ukvarja s tremi glavnimi področji raziskav: omikami, mikrobiologijo in gensko spremenjenimi organizmi. Pri raziskavah uporabljajo vrhunsko raziskovalno opremo instrumentalnega Centra Planta.
  • Oddelek za gensko toksikologijo in biologijo raka se ukvarja z ekotoksikologijo, genetsko toksikologijo in biologijo raka. V okviru treh osnovnih področij raziskuje vodne ekosisteme in vplive onesnaževanja, poškodbe genskega materiala ter nastanek in razvoj rakavih obolenj.
  • Na Oddelku za ekologijo sladkovodnih in kopenskih ekosistemov izvajajo pet glavnih področij raziskovanja, ki zajemajo proučevanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov, vpliv okoljskih dejavnikov in človeka na okolje ter na podlagi pravil taksonomije razvrščajo organizme v skupine.
  • Raziskave Oddelka za entomologijo so osredotočene na bazična področja biologije žuželk. Raziskujejo komunikacijo tako na vedenjskem kot nevronalnem nivoju, primerjalno in evolucijsko nevrobiologijo, vpliv bolezni na vedenje in fiziologijo ter populacijsko genetiko.
  • V okviru NIB deluje tudi dislocirana enota Morska biološka postaja Piran (MBP). Je edina slovenska ustanova, ki proučuje morje in spremlja njegovo kvaliteto. Raziskovalci MBP so osredotočeni na raziskave s področij fizikalne, kemijske in biološke oceanografije.

Nacionalni inštitut za biologijo se bo s svojo stojnico predstavil tudi na samem festivalu, ki bo potekal od 21.-23. septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Udeležili se bomo sejma eksperimentov, kjer bomo predstavili eksperimenta:

 - Ali jem gensko spremenjeno hrano? (izvajalca demonstracijskega eksperimenta bosta Tina Demšar in Dejan Štebih)
Predstavljen bo postopek določanja prisotnosti gensko spremenjenih organizmov v hrani . Prikazali bomo postopek vzorčenja, homogenizacije     (mletja), izolacije DNK, reakcije pomnoževanja DNK z verižno reakcijo s polimerazo in analizo rezultatov.

 - Rastline iz epruvet  (izvajalka Ida Istinič)
Predstavili bomo postopek vegetativnega razmnoževanja rastlin v tkivnih kulturah in uporabe tkivnih kultur. Razstavili bomo različne rastline, ki se razmnožujejo na ta način.

- V sredo 22. septembra 2010, ob 11.50, pa bo naša sodelavka dr. Mojca Milavec, v dvorani M4 izvedla predavanje z naslovom "Ali jemo gensko spremenjeno hrano?"

Program 16. festivala znanosti

16. slovenski festival znanosti

Osrednje sporočilo letošnjega, že 16. slovenskega festivala znanosti, je »Ideje spreminjajo svet«. Festival je konceptiran kot RAZISKOVALNA POSTAJA ZA IDEJE. Sestavljalo jo bo pet laboratorijev in sicer LABORATORIJ IDEJ, LABORATORIJ EKSPERIMENTOV, LABORATORIJ MERITEV,  LABORATORIJ NOVIH IZDELKOV IN STORITEV in LABORATORIJ ZNANOSTI V KULINARIKI. Letošnji posamezni dnevi festivala bodo poimenovali po znanih slovenskih raziskovalcih. Na ta način se bomo spomnili njihovega dela ter jih promovirali širši javnosti, saj je pomembno, da se Slovenci zavedamo kvalitet raziskovalcev, ki jih imamo oz. smo jih imeli. V letu 2010 namreč mineva 230 let od rojstva Jerneja KOPITARJA (1780-1844), izjemnega proučevalca jezikov in pisca prve znanstvene slovnice slovenskega jezika (1809). Mineva tudi 160 let od rojstva Ivana BOLLETA (1850-1924), proučevalca gojenja sviloprejk, rastlinskih bolezni in škodljivcev ter 100 let od rojstva Milice VALENTINČIČ-PETROVIĆ (1900-1965), pionirke medicinske mikrobiologije in parazitologije na Slovenskem. Tako bo prvi dan festivala posvečen spominu na Jerneja Kopitarja in bo v ospredju jezikoslovje; drugi festivalski dam (Bolletov dan) bosta v ospredju biokemija in agronomija; tretji festivalski dan (Valentinčič-Petrovićev) pa medicinska mikrobiologija, parazitologija in higiena. Več na http://www.szf.si/aktualno/novica/16.-slovenski-festival-znanosti-79.html.