27 sep
NIB podpisal pogodbo s podjetjem Chemonics International o sodelovanju v projektu FARMA v Bosni in Hercegovini

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Chemonics International je mednarodno razvojno svetovalno podjetje, ki v BIH izvaja štiriletni projekt FARMA (Fostering Agricultural Markets Activity). Cilj projekta, ki ga financirata United States Agency for International Development (USAID) in Swedish International Development Cooperation Agency (Sida), je povečanje konkurenčnosti kmetijske panoge v BIH z željo izvoza nekaterih dobrin v EU. Na področju pridelave krompirja to pomeni tudi laboratorijsko dokazovanje odsotnosti nadzorovanih bakterioz, bakterijske rjave gnilobe in obročkaste gnilobe krompirja.


Strokovnjaki NIBa imamo na področju določanja rastlinskih povzročiteljev bolezni dolgoletne izkušnje, Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo pod vodstvom prof. dr. Maje Ravnikar, je že od vsega začetka z rednim letnim izvajanjem laboratorijskih testiranj in strokovno podporo vključen v program posebnega nadzora bakterioz krompirja, ki ga izvajata Fitosanitarna uprava in Fitosanitarna inšpekcija Republike Slovenije v sodelovanju z drugimi pooblaščenimi inštitucijami. Naše izkušnje so cenjene doma in v tujini, kjer smo aktivni pri razvoju novih diagnostičnih metod, v primerjalnih testih ter  raziskavah biologije povzročiteljev bolezni, vse pogosteje pa se pojavljamo tudi kot sodelavci, ocenjevalci in svetovalci, tudi organizacijam kot je Food and Veterinary Office Evropske komisije (FVO) in European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO).

Našo strokovno usposobljenost in profesionalnost so prepoznali tudi izvajalci projekta FARMA, ki s pomočjo švedskega svetovalnega podjetja Orgut izbrali našo sodelavko dr. Tanjo Dreo, strokovnjakinjo za bakterijske bolezni rastlin, za letošnji pregled stanja fitosanitarnih laboratorijev v Bosni in Hercegovini in svetovanje v zvezi z razvojem laboratorijev in povezanih aktivnostih.

Uspešno delo je pripeljalo do podpisa pogodbe o nadaljnjem sodelovanju med Nacionalnim inštitutom za biologijo in podjetjem Chemonics International. Ob tej priložnosti sta nas obiskala predstavnika podjetja, gospa Meriha Manojlović, vodja razvojnega fonda projekta FARMA in Benjamin Torić, namestnik vodje projekta FARMA.

V okviru aktivnosti bomo že konec meseca za laboratorijsko osebje BiH izvajali praktično izobraževanje na temo osnovnih laboratorijskih testov pri določanju bakterioz krompirja.



Tamara Lah Turnšek, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, je ob podpisu pogodbe o sodelovanju sprejela predstavnika podjetja Chemonics International, gospo Meriho Manojlović in gospoda Benjamina Torića, namestnika vodje projekta FARMA.


Bakteriologinja dr. Tanja Dreo (levo) je kot svetovalka podjetju Chemonics International letos ocenila stanje fitosanitarnih laboratorijev v Bosni in Hercegovini. Na sliki s predstavnico projekta FARMA, gospo Maido Hadžiomerović (sredina) in Dragano Kovačić, bakteriologinjo iz Agricultural Institute of Republic of Srpska, Banja Luka (desno).