14 okt
ZNANSTVENIKI IZ DEVETIH DRŽAV ČLANIC EU NA DELOVNEM SESTANKU NA NIB

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Na NIB so se je dvodnevnem delovnem sestanku sestalo 14 uglednih znanstvenikov iz 9 držav članic EU. So člani delovne skupine za pripravo ocene tveganja zaradi bromiranih zaviralcev gorenja v živilih, ki jo je imenoval Znanstveni svet za onesnažila v živilih in krmi Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). Srečanje je gostila članica delovne skupine prof. dr. Metka Filipič, vodja Oddelka za genetsko toksikologijo in biologijo raka.

Bromirani zaviralci gorenja se pogosto uporabljajo tam, kjer obstajajo možnosti nastanka vžiga, zato jih najdemo na primer v elektronskih napravah, oblazinjenem pohištvu, preprogah in podobnih proizvodih, od koder se razširili tudi v okolje. Raziskave so pokazale, da se zaradi svoje topnosti v maščobah in maščobnih tkivih kopičijo v prehranski verigi, kar predstavlja tveganje za zdravje ljudi.

V preteklih osmih mesecih dela je skupina že izdelala oceno tveganja zaradi izpostavljenosti polibromiranim bifenilom v živilih in je objavljena na spletni strani EFSA (http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1789.pdf). Na tokratnem sestanku pa je nadaljevala s pripravo osnutka ocene tveganja zaradi polibromiranih difenil etrov v živilih, ki bo objavljena konec tega leta. Ti dokumenti obsegajo podrobno analizo podatkov raziskav izpostavljenosti ljudi v vseh 27 državah članicah ter analizo toksikoloških podatkov, kar je osnova za oceno vpliva na zdravje ljudi. Te ocene so v pomoč Evropski komisiji pri oblikovanju novih pravnih predpisov glede uporabe tovrstnih kemikalij v državah članicah.

Skupina je svoj prosti čas ob tokratnem srečanju v Ljubljani izkoristila za obisk koncerta legendarnega Leonarda Cohena, zato žal ni bilo časa za ogled Ljubljane, vendar so bili vsi enotni, da se je v Slovenijo vredno vrniti in jo bolje spoznati.

 



Člani delovne skupine za “bromirane zaviralce gorenja” Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) na NIB.