17 nov
Prof. dr. Tamara Lah Turnšek prejela Lapajnetovo nagrado za vrhunske dosežke na področju biokemijskih znanosti

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Slovensko biokemijsko društvo (SBD) vsako leto podeljuje priznanja, ki se imenujejo po Savu Lapanjetu, enemu od začetnikov moderne biokemije v Sloveniji.

Lapanjetova nagrada je strokovno priznanje, ki se podeli članu SBD za vrhunske dosežke na področju biokemijskih znanosti na znanstveno-raziskovalnem ali pedagoškem področju, s katerimi je pomembno prispeval k razvoju biokemijskih znanosti v slovenskem in mednarodnem prostoru. To priznanje se podeli tudi za uspešen prenos znanstveno-raziskovalnih izsledkov v prakso.

Letošnja nagrajenka in prejemnica Lapajnetove nagrade je direktorica NIB, prof. dr. Tamara Lah Turnšek.

Nagrajenki iskreno čestitamo!



Na sliki: prof. dr. Marinka Drobnic Košorok, predsednica SBD, prof. dr. Jože Pungerčar, član Odbora za društvena priznanja, in nagrajenka prof. dr. Tamara Lah Turnšek. Foto: Aleš Berlec.


Obrazložitev Odbora za društvena priznanja:

Dr Tamara Lah Turnšek
se več kot 30 let ukvarja s sistematičnimi raziskavami fiziološke vloge proteinaz v različnih bolezenskih stanjih, Od leta 1985 dalje se je preusmerila predvsem na raziskave raka, preučuje tako mehanizne nastanka kot možnosti zdravljenja rakavih obolenj. Skupaj s sodelavci je objavila preko 115 originalnih znanstvenih del – člankov, preglednih člankov in poglavij v knjigah v uglednih mednarodnih znanstvenih revijah. Njena dela se zelo odmevna, saj izkazuje preko 1760 čistih citatov.

Rdeča nit raziskav dr. Tamare Lah je proteoliza, bolj specifično lizosomski katepsini, področje, s katerim se je seznanila in pridobila prve izkušnje pri raziskovalnem delu na Odseku za biokemijo Instituta Jožef Stefan. V svojem doktorskem delu o proteinski strukturi aspartatnega katepsina D,je dokazala, da se zaradi avtolizne aktivacije prekurzorja ta proteaza ne more reverzibilno denaturirati. V tem obdobju je s sodelavci odkrila tudi nov nov encim katepsin S, za katerega se je kasneje pokazalo, da igra izredno pomembno vlogo v imunskem odzivu pri procesiranju antigenov ter pri ateroskleroznih spremembah ožilja.

 V okviru podoktorskega izpopolnjevanja na Medicinski fakulteti Univerze Wayne State v Detroitu (Michigan, ZDA) v letih 1985-1987 se je aktivno in samostojno vključila v raziskovalno delo na področju proteolize pri raku. Sprva je proučevala vlogo proteinaz, še posebej lizosomskih katepsinov B in L ter njihovih inhibitorjev, stefinov A in B, v napredovanju raka na dojki. Med prvimi je dokazala, da sintetski in naravni proteinski inhibitorji cisteinskih proteinaz zavirajo in vitro invazijo nekaterih tumorskih celic. Dokazala je tudi, da so zvišane aktivnosti cisteinskih proteinaz lahko pomembne za napoved recidiva pri pacientkah s karcinomi  dojke, kasneje je študijo razširila na bolnike  s pljučnimi in možganskimi tumorji. Ti rezultati so tudi najbolj odmevni, saj so odprli novo področje raziskav uporabnosti proteaz in inhibitorjev v diagnozi in zdravljenju rakavih obolenj, raziskave na tem področju pa prof. Tamara Lah Turnšek   zelo uspešno nadaljuje tudi danes. 
 
Poleg raziskovalnega področja izkazuje prof. dr. Tamara Lah Turnšek odličnost tudi na drugih področjih. Zelo velik je prispevek k uveljavitvi naše znanosti v tujini s sodelovanjem z tujimi institucijami, vodenjem mednarodnih projektov, vabljenimi predavanji, in organizacijo mednarodnih konferenc. Veliko je naredila za popularizacijo znanosti v Sloveniji,  usmerjala je znanstveno politiko in uspešno sodelovala pri univerzitetnem študiju na Univerzi v Ljubljani in Podiplomski šoli Jožefa Stefana, med drugim je bila mentorica osmim doktorandom.

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek je vrhunska raziskovalka, ki si je s svojim delom pridobila velik mednarodni ugled, zanjo  je značilna velika raziskovalna vnema in  osebna etičnost, predvsem pa topel odnos do sodelavcev, zato zasluži, da ji Slovensko biokemijsko društvo  podeli Lapanjetovo nagrado.

 
Lapajnetova nagrada za znanstvene dosežke

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek je ob slavnostni podelitvi dejala: "Ni slučaj, da danes prejemam Lapanjetovo nagrado, saj je prof. dr. Slavo Lapanje po naklučjih usode močno zaznamoval tok mojega znanstvenega dela. Bilo je seveda še nekaj mejnikov in usodnih srečanj, ob katerih se bo pomudil tok moje znanstvene pripovedi." V nadaljevanju pa je predstavila predavanje, ki ga je poimenovala kar POPOTOVANJE OD MOLEKULE DO CELICE.


Popotovanje se začenja s proteoliznimi encimi – katepsini:  katepsin S, katepsin B in katepsin L -  proteinske molekule za peptidazno aktivnostjo, ki imajo v znanstvenem delu prof. Lahove vsak svojo posebno zgodbo. Njeno nagnenje do biokemije se je kmalu povezalo z medicino, problemi vnetja - paradontalne bolezni in kasneje rakavih bolezni. Rak dojke in možgan sta dve zaokroženi problematiki, ki ju je smiselno povezovala s proteolizo. Zadnja, še nedokončana zgodba pa je zgodba o matičnih celicah v raku - nove uganka in novo upanje za zdravljenje te usodne bolezni.


V predavanju je bilo prikazanih šest postaj popotovanja prof. dr. Tamare Lah Turnšek – od molekule do celice – njeno vrhunsko znanstveno delo v 30 letih.


Vabljeni k ogledu predavanja