12 okt
Minister Židan na obisku na Nacionalnem inštitutu za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Židan za več raziskav v kmetijstvu

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je bil 12. novembra 2010 na delovnem obisku na Nacionalnem inštitutu za biologijo, kjer so mu predstavili njegovo delovanje in načrte. Minister, ki si je ob tej priložnosti ogledal tudi laboratorij, je bil nad delovanjem inštituta navdušen in jih je podprl pri njihovih prizadevanjih in načrtih.
 

Na povabilo Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) je minister mag. Židan 12. novembra 2010 obiskal inštitut in se srečal z vodstvom in predstavniki, ki na znanstvenem področju sodelujejo tudi z MKGP. Direktorica inštituta prof. dr. Tamara Lah je v uvodu predstavila delovanje inštituta, ki z MKGP uspešno sodeluje že od leta 1997. Pri tem je poudarila, da je inštitut javni raziskovalni zavod in je tretji največji naravoslovni inštitut, s svojim delom pa želijo ustvarjati vrhunsko znanje in tehnologije na področju ved o življenju in njegovem okolju kot mednarodno uveljavljena avtonomna institucija. Pri tem je sodelovanje inštituta z državno upravo ocenila kot zgledno, kar je po njenem mnenju posledica kompetentnih ljudi s strani MKGP in inšpekcije, kakor tudi s strani sodelavcev inštituta. Direktorica je še opozorila na povezanost njihovega delovanja s finančnimi sredstvi, ki pa v tem trenutku niso stalno zagotovljeni.


Minister mag. Dejan Židan
je v nadaljevanju predstavil ministrstvo in aktualne vsebine s področij, ki jih pokriva. Pri tem je poudaril, da je MKGP pomemben resor, ki pokriva veliko pomembnih vsebin, sodeluje in podpira veliko javnih služb, med drugim tudi znanstvene inštitute, velika pozornost na ministrstvu pa je usmerjena tudi v skrb in odgovornost pri upravljanju s finančnimi sredstvi. V zvezi s sodelovanjem MKGP na področju znanosti je minister poudaril, da se je v času njegovega mandata spremenil odnos do tistega dela znanstvenih raziskav, ki jih financira MKGP ter opozoril, da se drugo leto sredstva za razvojne projekte zvišujejo. Ob tem je poudaril, da MKGP potrebuje znanstveno stroko, vendar pa pri sodelovanju z njo potrebuje smernice in jasne potrebe s področja prehrane, ki bi določale smer znanstvenih projektov in raziskav. Pri tem je minister napovedal povečanje števila preiskav in dejal, da želi MKGP še naprej uporabljati tudi laboratorije v Sloveniji. Minister je v razpravi poudaril tudi pomen proizvodnje hrane in s tem povezanimi aktivnostmi ministrstva, pri tem pa posebej izpostavil skrb za kmetijska zemljišča, ki so osnova za pridelavo hrane ter opozoril na aktivnosti pri zaščiti potrošnikov pred potvorbami.


V nadaljevanju je prof. dr. Maja Ravnikar predstavila raziskovalne naloge s področja varovanja rastlin, prof. dr. Jana Žel pa je predstavila področje raziskav v zvezi z gensko spremenjenimi organizmi. Ministru so nato pokazali tudi laboratorij. Ob koncu obiska se je minister zahvalil za dobro in koristno predstavitev inštituta, ob tem pa izrazil navdušenje nad njegovim delovanjem, predvsem nad dobro organiziranostjo, vrhunsko opremo in polno zasedenostjo, kar je pogrešal pri nekaterih drugih slovenskih laboratorijih. Ob tem je vodstvu zaželel, da naj še naprej dobro skrbi za zadovoljstvo zaposlenih in vzgojo vrhunskih kadrov ter dodal, da bo MKGP še naprej podpiral znanstvene aktivnosti, ki so povezane s prehrano.

VIR: http://www.mkgp.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/12541/6358/