02 mar
Z delovanjem je pričela Pisarna za prenos tehnologij NIB

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Decembra 2010 je na NIB-u začela delovati Pisarna za prenos tehnologij, ki je odgovorna za upravljanje z intelektualno lastnino NIB-a. Pisarna skrbi za povezovanje inštituta z gospodarstvom, upravlja inštitutske patente ter skrbi za prenos znanja v družbo.

Vodja pisarne: Mirjana Oblak

Kaj Pisarna za prenos tehnologij dela:


Raziskovalci znajo pritegniti interes in sprožiti navdušenje raziskovalne srenje z objavo in predstavitvijo svojih znanstvenih dosežkov in raziskovalnih rezultatov v publikacijah in na javni predstavitvah.  Toda brez dodatnih investicij, ki so nujno potrebne za prenos znanja na trg, se številne koristi omenjenih prebojev končajo na papirju. Namen Pisarne je zato spodbuditi proces preoblikovanja znanstvenega napredka v oprijemljive produkte ter zaslužene prihodke vrniti raziskovalcem in NIB-u za nove raziskave.

Dejavnosti Pisarne so:

-    ocena znanja razvitega na NIB-u,
-    zagotavljanje pravnih nasvetov pri izmenjavi zaupnih informacij in pogodbenemu sodelovanju,
-    pomoč pri odločanju o patentiranju oz. prodaji znanja,
-    pomoč pri razvoju poslovnih strategij, tržnih analizah, ustanavljanju spin-off podjetij,
-    pomoči pri pridobivanju sredstev za raziskave, razvoj produktov ter valorizacijo znanja,
-    pomoč pri vzpostavljanju stikov gospodarstveniki – raziskovalci,
-    organizacija izobraževanj.

Kako lahko Pisarna za prenos tehnologij pomaga raziskovalcem?


Raziskovalcem, ki imajo uporabno znanje, pomagamo pri prenosu le-tega na trg in pri primerni zaščiti njihove intelektualne lastnine. Podpora raziskovalcem vključuje oceno njihovih obetajočih tehnologij. Raziskovalcem pomagamo tudi pri iskanju sredstev za komercializacijo novega znanja z namenom razvoja novih tehnologij in iskanju partnerjev/podjetij, ki so zainteresirana za razvoj produktov na novih tehnologijah. Raziskovalcem svetujemo pri definiranju licenčnih strategij ter pomagamo pri pogajanjih. 

Kako lahko Pisarna za prenos tehnologij pomaga podjetnikom in gospodarstvenikom?


Pisarna za prenos tehnologij pomaga gospodarstvenikom pri navezovanju stikov z raziskovalci na NIB-u in pri identificiranju obetavnih novih tehnologij. NIB-ovi raziskovalci namreč generirajo številne uporabna znanja, ki jih Pisarna za prenos tehnologij oceni, trži in licencira. Pisarna pomaga podjetnikom tudi pri ustanavljanju skupnih raziskovalno-razvojnih enot .