11 apr
Vabljeni na ogled razstave risb in slik mlade slikarke in študentke biologije MAJE MARČIČ, v avli Biološkega središča v Ljubljani, Večna pot 111.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Dragi prijatelji umetnosti,

Nacionalni inštitut za biologijo in Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete UL
Vas vabita, da si ogledate razstavo risb in slik


MAJE MARČIČ

v avli Biološkega središča v Ljubljani,
Večna pot 111.


Razstava bo na ogled do 20. maja 2011.


Prestavitev avtorice:
>Študentka 3. letnika BF Maja Marčič redno študira biologijo. Doslej se je predstavila že z razstavama ilustracij poljudnoznanstvenih knjig. Poleg študija biologije obiskuje slikarsko šolo ´Modic´ in se tudi samoiniciativno intenzivno ukvarja z iskanjem osebnega likovnega izraza.

Tokrat je avtorica pripravila razstavo risb in slik, ki nazorno prikazujejo simbiozo biološke znanosti in slikarskega občutenja. Tako v risbah, kot slikah, uprizarja neke vrste analizo in hkrati sintezo oblik, ki jih omogoča naša percepcija med prehodov vtisa, ki se zgodi v možganih, na slikovno ploskev. Videno obravnava kot nekakšen dokaj prosojen podatek, ustvarjen iz lis, svetlob, senc, linij. Transparentnost likovno prikazanega modela se tako uveljavi kot nek metafizičen efekt, ki je zaradi skrbnega opazovanja nosilec zgodbe iz realnega sveta, pa naj gre za portret, celo figuro ali del eksteriera. Iz risb in slik Maje Marčič je občutiti hoteno dojemanje izbranega motiva. Vsa njena likovna dela odlikuje močno čitanje karakterjev portretirancev, njihovega notranjega življenja in učinka figure v prostoru. Maja Marčič se z načinom slikarske izvedbe umika tradicionalnemu pristopu v smislu realizma, abstrakcije ali podobnega.

Svoji percepciji daje duška s sproščenim razmišljanjem in upodabljanjem. Nedokazano sicer, a slutiti je poseg v lastnosti videnja drugih živih bitij, kar ji nesporno omogoča njeno veliko zanimanje za živalski svet. Na tej razstavi lahko vidimo pošten in avtorski likovni izraz, ki ga s svojimi izkušnjami lahko nekako preverjamo in ugotovimo talent in likovno kvaliteto. Glede na študijski pristop razstave dela Maje Marčič obetajo mnogo.

3.4.2011, Zmago Modic



Živčna roka, avtoportret
Maja Marčič, 6.3.2011, oglje na papir



Otvoritev razstave je potekala v sredo 20. aprila 2011, ob 14. uri.

Razstavo sta odprla direktorica NIB prof. dr. Tamara Lah Turnšek in prodekan za področje biologije prof. dr. Gregor Anderluh. Avtorico je predstavil priznani slovenski slikar Zmago Modic.
Dogodek je popestril Biološki oktet.


Vabilo



Fotogalerija - otvoritev razstave:

z leve: prof. dr. Gregor Anderluh, prof. dr. Tamara Lah
Maja Marčič
Turnšek, Maja Marčič in Zmago Modic