10 maj
Kako izkoristiti odlično znanost? - JAPTI-jev uvodnik meseca izpod peresa prof. dr. Maje Ravnikar

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

JAPTI - Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije

Uvodnik meseca aprila


Kako izkoristiti odlično znanost?


Prenosa znanja med akademskimi inštitucijami in  podjetji ni malo, lahko pa bi ga bilo več. V raziskovalni sferi tradicionalno primanjkuje primerne promocije, veščin  trženja znanja, poznavanja intelektualne lastnine, pozitivne stimulacije s strani države, tradicije in pozitivnega odnosa do aplikativne dejavnosti in podjetništva s strani celotne družbe.

Dobri primeri prenosa znanj iz raziskovalnih inštitucij v gospodarstvo  potekajo med inštitucijami ki krepijo sodelovanje na dolgi rok, se medsebojno dobro poznajo in spoštujejo.  Podjetja pričakujejo hitro odzivnost in najboljše znanje in storitev za primerno ceno. Načini sodelovanja so lahko različni od skupnih raziskav, ekspertiz, storitev pa do skupnega nakupa in uporabe raziskovalne opreme , pretoka kadrov, sodelovanja v Centrih odličnosti, kompetentnosti, mednarodnih projektih, itd.  Na Nacionalnem inštitutu za biologijo smo ponosni na dolgoletno uspešno sodelovanjem z velikimi podjetji kot je Lek in malimi visokotehnološkimi podjetji kot je Bia Separations.

Za zagotavljanje uspešnega sodelovanja je po naših izkušnjah pomembna dobra organiziranost raziskovalnih skupin, spodbuda najvišjega vodstva  inštitucije, kritična masa raziskovalcev  v laboratoriju, podporni kader, operaterji opreme,  sistem kakovosti, motiviranost za razvojno delo. Kadri morajo biti vrhunski raziskovalci, poleg tega pa tudi primerno usposobljeni za sodelovanje. Le to lahko dosežemo z jasno razdelitvijo odgovornosti in zadolžitev, pridobivanjem veščin timskega dela, vodenja sodelavcev, krepitev pogajalskih in komunikacijskih sposobnosti, razumevanja podjetništva, varovanja industrijske lastnine in sodelovanje z naročniki, komuniciranje in predstavitev rezultatov. Poleg odličnega znanja in vrhunske opreme je potrebno sestavljanje kompatibilnih delovnih timov in spodbudno delovno vzdušje.

S strani države pa je potrebna ne le načelna temveč tudi dejanska podpora prenosu znanja:  spodbujevalen način ocenjevanja raziskovalcev, sredstva namenjena pretoku in uporabi znanja, dober sistem zaščite intelektualne lastnine, kompetentni svetovalci za trženje raziskovalnih rezultatov, korenita administrativna poenostavitve projektov za podjetja.

Potrebna je sprememba zakonodaje za javne raziskovalne zavode. Stabilnejše financiranje jedra zavodov in tehničnega kadra, ki zagotavlja hitro odzivnost, možnost ustanovitve odcepljenih (spin-off) podjetij in ureditev prenosa intelektualne lastnine, dodatna sredstva za financiranje raziskav v podjetjih in krepitev ugleda aplikativnih raziskav in podjetništva.

Prof. dr. Maja Ravnikar, Vodja Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo na Nacionalnem inštitutu za biologijo