26 maj
NIB sodeloval v oddaji Tednik na RTV Slovenija na temo gensko spremenjenih organizmov

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Na Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo že vrsto let ustvarjamo vrhunsko znanje za celostno razumevanje bioloških procesov s poudarkom na interakcijah med rastlinami in škodljivimi organizmi. Eno izmed naših pomembnih znanstvenih področij raziskovanja je proučevanje biologije patogenih in gensko spremenjenih organizmov (GSO) ter razvijanje metod za njihovo določanje, kar uspešno prenašamo na področja kmetijstva, ekologije, farmacije in medicine.

 

Smo nacionalni referenčni laboratorij za določanje GSO v hrani in krmi in nosilci nacionalnega etalona za področje Množina snovi v hrani rastlinskega izvora. V raziskavah s pomočjo genskega spreminjanja rastlin raziskujemo vlogo različnih genov za povečanje odpornosti proti virusom, žuželkam ali suši. Naše delo pomeni podporo pristojnim Ministrstvom in inšpekcijskim službam za področje GSO, zlasti njihovega določanja. Smo tudi člani Evropske mreže laboratorijev za določanje GSO ter intenzivno sodelujemo z Evropskim laboratorijem za določanje GSO.

Ker GSO še vedno odpira mnogo vprašanj in dilem, sodelavci našega laboratorija večkrat sodelujemo z mediji, pri ozaveščanju javnosti o gensko spremenjeni hrani ter njenem nadzoru. V ponedeljek, 23. maja smo sodelovali v Oddaji Tednik na RTV Slovenija.

Vabimo vas k ogledu oddaje (od 33 minute dalje)! Klik na povezavo.