30 avg
prof. dr. Tamara Lah Turnšek prestižna gostja in predavateljica na Amsterdam Academic Centre Univerze v Amsterdamu

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Baruch de Spinoza (1632-77), je bil sin premožnega trgovca iz Amsterdama, rojen v portugalsko-židovski skupnosti nizozemske prestolnice. Izredno nadarjen študent se je kmalu uprl svojemu ortodoksnemu okolju in bil pri svojih 23 letih za vedno izključen (hebrejsko: חרם) iz te skupnosti in se je odpovedal židovstvu. Postal je eden najbolj vplivnih filozofov tistega časa, žal prepoznan šele po smrti, a za vedno zapisan v zgodovino razvoja filozofske misli. Čeprav je živel navidezno mirno življenje in se preživljal z izdelovanjem steklenih leč, so njegove ideje razburile filozofe, vladarje in znanstvenike tedanjega časa. Spodkopaval je namreč temelje vseh vrst religij, ki so osnovane na poosebljanju Boga in bil označen kot realist, celo materialist 17. stoletja. Kljub velikemu vplivu njegovih del, ki so mu v kasnejšem življenju prinesla priznanja napredne znanstvene srenje tedanje Evrope,  je časti in nagrade zavračal ali pa jih daroval.  Njegovo temeljno prepričanje je bilo, da sta "Bog in Narava ista snov", le dvoje imen za isto resničnost in s tem podrl tudi Descartesov dualizem telesa in duše. Bog je izražen v naravi, ki je neskončna in usmerja tako naravna dogajanja kot tudi vsa naša dejanja in da vzroke in posledice teh še ne razumemo popolnoma - kar seveda velja še za dandanašnji čas!  Hegel je za njim povzel: Ali si "Spinozist" ali pa sploh nisi filozof -  kar pove vse o njegovem vplivu na razvoj filozofije Zahodnega sveta. Filozifijo Barucha Spinoze o enakosti boga in narave so povzeli mnogi kasnejši vplivni znanstveniki in je navdihovala odkritja Alberta Einsteina, Carla Sagana in celo Richarda Dawkinsa. Najbolj poznano Spinozino delo danes je Etika (Tractatus de intellectus emendatione). Za nas, naravoslovce in biologe,  je morda zelo zanimiva njegova misel , da "človek lahko izkorišča živali , vendar v smislu razumnega in v upoštevanju njihovega naravnega pomena"! 

Spinoza je umrl za naše čase mlad, v 44. letu starosti, zaradi "bolezni pljuč"- verjetno tuberkuloze ali kot žrtev svojega "poklica"- vdihovanja silicijevega prahu ob brušenju leč. Pokopan je na cerkvenem krščanskem pokopališču v Haagu. Nizozemsko Združenje Znanstvenikov (NWO) vsako leto nagrajuje s kar 2.5 milijoni Euri prestižne znanstvenike te dežele, namenjenih njihovemu raziskovalnemu delu, saj je po Spinozi največja vrlina intelektualna ljubezen do znanja o "snovi", ki jo poimenuje bog- narava-vesolje!  

Temu zgledu sledijo tudi druge organizacije v tej ali oni obliki: Amsterdam Academic Centre Univerze v Amsterdamu je ena vidnejših evropskih medicinskih fakultet, ki vsako let za teden dni gosti prestižnega gosta iz tujine, ki predava o svojem delu in obenem izvede predavanja z obveznimi seminarji za najbolj nadarjene študente medicine. V letu 2011 je ta čast pripadla direktirici Nacionalnega instituta za biologijo prof. dr. Tamari Lah Turnšek , ki je predavala o "Matičnih celicah v raku" in mlade zdravnike - doktorande v svojem predmetu  poučila o  "Vplivu proteoliznih encimov v napredovanju raka".