12 okt
Dr. Gurinder Jit Randhawa, vodilna indijska raziskovalka na področju GSO na NIB-u

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni



Slika: z leve: prof. dr. Jana Žel, prof. dr. Tamara Lah Turnšek, dr. Gurinder Jit Randhawa


Dr. Gurinder Jit Randhawa, vodilna raziskovalka v National Research Centre on DNA Fingerprinting, National Bureau of Plant Genetic Resources, New Delhi, India je bila med 1. in 30.9 2011 na Oddelku za Biotehnologijo in Sistemsko biologijo Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Ta obisk je del indijsko-slovenskega bilateralnega projekta o določanju gensko spremenjenih organizmov (GSO) (slovenska refrenca BI-IN/10-12-010, indijska referenca INT/SLOVENIAP-10/2009).

NIB je ena od vodilnih inštitucij in Nacionalni referenčni laboratorij za razvoj tehnologij določanja GSO. Zato je zelo primeren za usposabljanje o najnovejših dosežkih o določanju GMO in prispeva tudi k harmonizaciji določanja GSO in sledljivosti, preko povezovanja in prenosa tehnologije med pristojnimi inštitucijami.


National Bureau of Plant Genetic Resources (NBPGR), New Delhi  je osrednja agencija za izmenjavo genskega materiala vključno z GSO in izdajo dovoljenj ter procesiranje karantenskega materiala, vključno z GSO za raziskovalne namene. NBPGR ima tretjo največjo gensko banko na svetu, ki vsebuje več kot 3,815,150 primerkov preko 1500 rastlinskih vrst. NBPGR je vključen v vse aktivnosti rastlinskih genskih virov, vzdržuje tretjo največjo gensko banko na svetu, karakterizira, ocenjuje in mednarodno izmenjuje genske vire za raziskovalne namene. Razvili so postopke za DNA prstne odtise (fingerprinting) za več kot 33 rastlin in naredili molekularne analize 2,614 linij 132 uvoženih GSO sadilnega materiala, ki vključuje 12 različnih rastlinskih vrst.


Med obiskom v Sloveniji je Dr. Gurinder Jit Randhawa obiskala tudi Ministrstvo za okolje in proctor, Ministrstvo za kmetisjtvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijski inštitut Slovenije, Oddelek za agronomijo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Center za funkcionalno genomiko in biočipe ter morsko biološko postajo NIB. Na teh inštitucijah je izmenjala izkušnje o Nacionalnih sistemih biovarnosti, določanju GSO in raziskovalnem delu.


Med obema inštitucijama je planirano intenzivno sodelovanje tako, da se bodo maksimalno izkoristile prednosti visokega znanja obeh institucij za podporo biovarnosti v mednarodnih okvirih.


Slika je bila posneta med sprejemom Dr. Gurinder Jit Randhawa, ki jo spremlja dr. Jana Žel, vodja GSO skupine, pri direktorici Nacionalnega inštituta za biologijo prof. dr. Tamari Lah Turnšek.