08
dec
VABILO NA TISKOVNO KONFERENCO IN PREDSTAVITVE OB IZIDU KNJIGE Kako zanesljivo določamo GSO?
Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predstavitve knjige z naslovom:
Kako zanesljivo določamo GSO? (How to reliably test for GMOs).
Avtorji so: dr. Jana Žel, dr. Mojca Milavec, dr. Dany Morisset, dr. Damien Plan, dr. Guy Van den Eede in dr. Kristina Gruden.
Knjiga je prva v Springerjevi seriji Springerjeve knjige o živilih, zdravju in prehrani (Briefs in Food, Health and Nutrition).
Tiskovna konferenca bo v petek 9.12.2011, ob 13.30, v sejni sobi Nacionalnega inštituta za biologijo, Večna pot 111, v Ljubljani.
Nadaljevanje s predstavitvami za javnost bo v predavalnici B5, v isti zgradbi.
Veselimo se Vašega obiska!
Program
13.30 Tiskovna konferenca za novinarje (sejna soba NIB)
14.00 dr. Jana Žel, dr. Kristina Gruden: Predstavitev knjige: Kako zanesljivo določamo GSO? (How to reliably test for GMOs)
14.30 Nadzor GSO v Sloveniji
dr. Martin Batič (Ministrstvo za okolje in prostor )
Renata Puc in dr. Alenka Zupančič (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)
15.00 Odmor
15.15 Predavanje dr. Anna Coll: Nenamerne razlike med gensko spremenjenimi (GS) rastlinami in njihovimi ne-GS sorodniki (Unintended differences between genetically modified (GM) plants and non-GM counterparts). Predavateljica dr. Ana Coll je zaposlena na Nacionalnem inštitutu za biologijo. V okviru predavanja bo predstavila raziskave, ki jih je opravila na University of Girona v Španiji. (Predavanje
O knjigi:
Jana Žel, Mojca Milavec, Dany Morisset, Damien Plan, Guy Van den Eede in Kristina Gruden:
Kako zanesljivo določamo GSO? (How to reliably test for GMOs)
Zaradi naših dolgoletnih izkušenj ter mednarodne prepoznavnosti na področju določanja gensko spremenjenih organizmov (GSO) je urednik serije knjig o živilih, zdravju in prehrani (Springer Briefs in
Food, Health and Nutrition) povabil sodelavce Nacionalnega inštituta za biologijo k pisanju monografije, ki je izšla kot prva v tej seriji. K sodelovanju so povabili kolege iz Referenčnega laboratorija EU za gensko spremenjene organizme, s katerim sodelujejo kot Nacionalni referenčni laboratorij za določanje GSO v živilih, krmi in semenih in kot član mreže evropskih laboratorijev za določanje GSO (ENGL).
Določanje GSO je ključnega pomena za kvaliteten nadzor prisotnosti GSO v živilih, krmi, semenih in na poljih. Zelo pomembno je, da analize, katerih osnova je določanje značilnih zaporedij nukleinskih kislin ali proteinov, v različnih laboratorijih po svetu potekajo po usklajenih principih, saj so le na ta način rezultati resnično primerljivi. Zato so avtorji v knjigi podali najsodobnejše znanje o vseh glavnih področjih določanja GSO ter praktična navodila za laboratorije, ki so uporabna tudi za druga področja, ki temeljijo na določanju in identifikaciji nukleinskih kislin, npr. v medicini, farmaciji in zagotavljanju varne hrane.
***********************************************************
Dodatne informacije o monografiji in delu NIB na področju določanja GSO:
Prof. dr. Jana Žel (jana.zel@nib.si, 059 232 816),
prof. dr. Kristina Gruden (kristina.gruden@nib.si, 059 232 824),
dr. Mojca Milavec (mojca.milavec@nib.si, 059 232 820).