08 dec
VABILO NA TISKOVNO KONFERENCO IN PREDSTAVITVE OB IZIDU KNJIGE Kako zanesljivo določamo GSO?

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predstavitve knjige z naslovom:

Kako zanesljivo določamo GSO? (How to reliably test for GMOs).

Avtorji so: dr. Jana Žel, dr. Mojca Milavec, dr. Dany Morisset, dr. Damien Plan, dr. Guy Van den Eede in dr. Kristina Gruden.
Knjiga je prva v Springerjevi seriji Springerjeve knjige o živilih, zdravju in prehrani (Briefs in Food, Health and Nutrition).

Tiskovna konferenca bo v petek 9.12.2011, ob 13.30, v sejni sobi Nacionalnega inštituta za biologijo, Večna pot 111, v Ljubljani.

Nadaljevanje s predstavitvami za javnost bo v predavalnici B5, v isti zgradbi.

Veselimo se Vašega obiska!


Program

13.30  Tiskovna konferenca za novinarje (sejna soba NIB)

14.00 dr. Jana Žel, dr. Kristina Gruden: Predstavitev knjige: Kako zanesljivo določamo GSO? (How to reliably test for GMOs)

14.30 Nadzor GSO v Sloveniji

dr. Martin Batič (Ministrstvo za okolje in prostor )
Renata Puc in dr. Alenka Zupančič (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

15.00  Odmor

15.15  Predavanje dr. Anna Coll: Nenamerne razlike med gensko spremenjenimi (GS) rastlinami in njihovimi ne-GS sorodniki (Unintended differences between genetically modified (GM) plants and non-GM counterparts). Predavateljica dr. Ana Coll je zaposlena na Nacionalnem  inštitutu za biologijo. V okviru predavanja bo predstavila raziskave, ki jih je opravila na University of Girona v Španiji. (Predavanje



O knjigi:

Jana Žel, Mojca Milavec, Dany Morisset, Damien Plan, Guy Van den Eede in Kristina Gruden:
Kako zanesljivo določamo GSO? (How to reliably test for GMOs)

Zaradi naših dolgoletnih izkušenj ter mednarodne prepoznavnosti na področju določanja gensko spremenjenih organizmov (GSO) je urednik  serije knjig o živilih, zdravju in prehrani (Springer Briefs in
Food, Health and Nutrition) povabil sodelavce Nacionalnega inštituta za biologijo k pisanju monografije, ki je izšla kot prva v tej seriji. K sodelovanju so povabili kolege iz Referenčnega laboratorija EU za gensko spremenjene organizme, s katerim sodelujejo kot Nacionalni referenčni laboratorij za določanje GSO v živilih, krmi in semenih in kot član mreže evropskih laboratorijev za določanje GSO (ENGL).

Določanje GSO je ključnega pomena za kvaliteten nadzor prisotnosti GSO v živilih, krmi, semenih in na poljih. Zelo pomembno je, da analize, katerih osnova je določanje značilnih zaporedij nukleinskih kislin ali proteinov, v različnih laboratorijih po svetu potekajo po usklajenih principih, saj so le na ta način rezultati resnično primerljivi. Zato so avtorji v knjigi podali najsodobnejše znanje o vseh glavnih področjih določanja GSO ter praktična navodila za laboratorije, ki so uporabna tudi za druga področja, ki temeljijo na določanju in identifikaciji nukleinskih kislin, npr. v medicini, farmaciji in zagotavljanju varne hrane.

***********************************************************

Dodatne informacije o monografiji in delu NIB na področju določanja GSO:

Prof. dr. Jana Žel (jana.zel@nib.si, 059 232 816),
prof. dr. Kristina Gruden (kristina.gruden@nib.si, 059 232 824),
dr. Mojca Milavec (mojca.milavec@nib.si, 059 232 820).