14 dec
Vabljeni na predavanje Martina Strela: »Svetovni veletoki in kvaliteta voda«.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja:

poklicnega maratonskega plavalca in večkratnega svetovnega rekorderja

Martina Strela

z naslovom: »Svetovni veletoki in kvaliteta voda«.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 15. decembra 2011, ob 15.00 uri, v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B3.



O predavatelju in vsebini predavanja:

Martin Strel je poklicni maratonski plavalec in večkratni svetovni rekorder v plavanju na dolgih progah. Med njegove najodmevnejše dosežke sodi plavanje po celotnem toku največjih svetovnih rek. Njegovi največji dosežki so plavanje po celi reki Donavi, Mississippiju ter po reki Jangce. Zadnja podviga sta bila prav gotovo maratonska podviga brez primere, kar dokazuje tudi nominacija za LAUREUS (prestižna nagrada za športnike) v kategoriji alternativna športna oseba leta 2003. Martinu Strelu je leta 2007 uspelo preplavati najdaljšo in najnevarnejšo reko na svetu, reko Amazonko. O projektu je bila leto dni kasneje napisana knjiga "The Man Who Swam The Amazon". Režiser John Maringouin pa je o njem posnel dokumentarni film z naslovom Big River Man (Veliki rečni mož). Doslej je bil Martin Strel štirikrat vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.


Martin Strel s svojim plavanjem sporoča svetu, da so reke   ogledalo naše ekološke zavesti in še zdaleč ni vseeno, kakšne so na pragu novega tisočletja. Promovira skrb za čiste vode povsod po svetu in opozarja na potrebno in nujno odgovornost vseh do varstva našega okolja in ohranjanja narave našega planeta. V svojem predavanju nam bo prestavil svoje izkušnje in spoznanja, ki jih je pridobil ob stotinah kilometrih preplavanih rek, na celotni reki Amazonki pa je jemal tudi vzorce vode.


Veselimo se srečanja z Vami!