06 jan
NIB-ov naravoslovno dokumentarni film "WWW-H / Zakaj? Kje? Kdaj? Kako?" je na 6. filmskem festivalu BOFF v Bovcu prejel prvo nagrado v kategoriji narava in ekologija

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
V Bovcu je med 28. in 30. decembrom 2012 potekal šesti festival filmov o naravi in športih na prostem BOFF – Bovec Outdoor Film Festival, na katerem  je priznanje za najboljši film v kategoriji narava in ekologija žirija podelila naravoslovno dokumentarnemu filmu Nacionalnega inštituta za biologijo: "www.h / Zakaj? Kje? Kdaj? Kako?". Odločitev žirije je pojasnil član žirije Nejc Saje: “Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? je pripoved o temi, ki se je večina sicer zaveda, a je tu tako znanstveno podprta, da se gledalca veliko bolj dotakne, kot če bi bil film narejen poljudno. Tudi posnetki so odlični, slikovno gradivo za podporo zgodbi je bilo pozorno izbrano. Za zamisel in besedilo je zaslužen prof. dr. Bojan Sedmak. K odlični izvedbi filma pa so s svojimi idejami prispevali tudi ostali raziskovalci našega inštituta.

 

To je za NIB-ov film že tretja nagrada.

 

Prvo - najvišjo nagrado "Rajsko drevo" je NIBov film "www.h / Zakaj? Kje? Kdaj? Kako?" oziroma v angleški verziji  "WWW-H / Why, Where, When, How?" prejel na prvem slovenskem slovenskem mednarodnem festivalu naravoslovnega filma G-FEST (povezava na novico), ki je potekal  v rajskem okolju Grada na Goričkem, od 24. do 26. maja 2012. Nagrado je avtorjem podelila žirija v sestavi Leon Krpič, Aleša Valič in Vojko Anzeljc.

 

NIB je v letu 2012 prejel priznanje Slovenske znanstvene fundacije »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za leto 2012(povezava na novico), kjer je bil izmed vseh izvedenih aktivnosti za promocijo znanosti, še posebej izpostavljen dokumentarno umetniški film "www.h / Zakaj? Kje? Kdaj? Kako?" o pomenu biologije in našega dela za okolje in zdravje, ki smo ga posneli v počastitev 50-letnice delovanja našega inštituta. Film je bil med gledalci (šolarji, dijaki, študentje, strokovna javnost in ostali) odlično sprejet in je požel veliko pohval. Na svečani podeltvi nagrad in priznanj "Prometej znanosti" pa je bil tudi predstavljen.

      


Ustvarjalci filma - z leve: Rado Likon (direktor fotografije), Jasna Hribernik (režija), Tomaž Letnar (scenarij) in prof. dr. Bojan Sedmak (zamisel in tekst)


Film www.h je združitev znanstvene misli z vizualno komunikacijo. S provokativnim pristopom sili v globlji premislek o našem bivanju in ravnanju, o naših ciljih in o vlogi, ki bi jo morala imeti znanost v družbi. Sodoben način življenja, ki nam vsiljuje nezadržno hitenje, terja odgovore, a pri tem nam ne dovoljuje, da bi si najprej postavili temeljna vprašanja Zakaj, Kje, kdaj in Kako? To je tudi naslov filma, ki je namenjen globalnemu občinstvu in ga na medmrežni način naslavlja z Zakaj (Why) Kje (Where) Kdaj (When) in Kako (How).Na začetku avtorji ugotavljajo, da sta »znanost in filozofija - to je ljubezen do modrosti - eno. Povsem na začetku in povsem na koncu se ukvarjata s temeljnimi bivanjskimi vprašanji. Vsa znanstvena orodja so v službi zavesti. Znanstveniki niso prva pomoč v zgrešenih investicijah človeštva. Niso rešitelji, ker poznajo odgovore, so neprijetni ustvarjalci, ker postavljajo prava vprašanja: zakaj, kje, kdaj in kako.«

Njegovo sporočilo se glasi »Šele takrat, ko bodo odgovori znanosti, kakor tudi vsakega posameznika, plod zastavljanja pravih vprašanj, lahko upamo, da bo naše življenje vendarle krenilo v pravo smer«.

Avtorji filma Bojan Sedmak, Tomaž Letnar, Rado Likon, Jasna Hribernik in Tamara Lah Turnšek so združili neizprosno logiko znanstvene misli s tankočutnostjo umetnosti. Danes svet in življenje na njem ustvarjamo sami. Lahko ustvarjamo sami, tudi bodočnost si krojimo sami, vsak posameznik in vsi skupaj! Čeprav se marsikomu zdi, da smo le šahovske figure na šahovnici narave ali skrivnih neznanih sil, nas film uči o nasprotnem –sami smo svoje in bodočih generacij sreče in usode kovači – mnogo bolj kot nam je dovoljeno in zaupano tega zavedanja. Ali ni to zadosten razlog, ki zahteva globok premislek kako delovati?

Morda bodo še dolgo odmevale zaključne misli, da smo nebesa postavili nad oblake le zato, da bi ušli smrti na zemlji. Sla, da bi zapustili zemljo, da bi osvojili vesolje, šli med bogove je strah pred smrtjo. A vendar smo le biološka bitja, od narave narejena le za spodnje področje atmosfere. Smo neločljivi del narave. Smo narava sama. Iz soodgovornosti izhaja svetost življenja.

Film je bil premierno prikazan na proslavi 50 obletnice Nacionalnega instituta za biologijo, oktobra 2010.

Bojan Sedmak – zamisel in tekst
Tomaž Letnar – scenarij in tekst
Rado Likon – direktor fotografije
Jasna Hribernik – režija
Tamara Lah Turnšek – producentka


 

Svoj izvod filma si lahko zagotovite po ceni 5 € - za več informacij kliknite na povezavo.

Kratek prikaz filma www.h:

 




Dokumentarno umetniški film o pomenu biologije in našega dela za okolje in zdravje www.h si lahko ogledate tudi v angleški verziji: