07 mar
V Biološkem središču potekalo tretje srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentorjev iz NIB in OBBF

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V Biološkem središču v Ljubljani, je ob dnevu žena, 8. marca potekalo že tretjeskupno srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentoric in mentorjev iz Nacionalnega inštituta za biologijo in Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.



Nacionalni inštitut za biologijo in Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani imata že v svojem poslanstvu navedeno, da je ustvarjanje novega temeljnega znanja na področju biologije in sorodnih naravoslovnih ter okoljskih ved in prenašanje tega znanja v uporabo za izboljšanje kvalitete življenja, za podporo okoljskim politikam in za razvoj znanosti, eden izmed temeljev njunega delovanja. Raziskovanje in izobraževanje na področju ved o življenju in naravi nalaga obema institucijama veliko odgovornost, da ustvarjata strokovne in znanstvene podlage in krepita družbeno klimo za trajno harmonično sožitje med človekom in naravo.


Tako sta obe instituciji ponosni, da lahko med svojimi vrstami pozdravita vsako leto več mladih raziskovalk in raziskovalcev. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo se usposablja že 36 mladih raziskovalk in raziskovalcev, od katerih se jih 29 usposablja v skladu s pogodbo z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost, 7 pa jih prihaja iz gospodarstva. Na Oddelku za biologijo se podiplomsko usposablja 27 mladih raziskovalk in raziskovalcev.

Z namenom, da bi se mladi raziskovalci obeh institucij, ki delujeta pod skupno streho Biološkega središča, med seboj bolje spoznali, predstavili svoje raziskovalno delo ter navezali stike za bodoča projektna in pedagoška sodelovanja, je 8. marca potekalo že tretje srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentorjev.

Dogodek sta s slavnostnim nagovorom otvorila prof. dr. Tom Turk prodekan Oddelka za biologijo BF in prof. dr. Tamara Lah Turnšek, direktorica NIB. Mlade raziskovalce, mentorje in slušatelje pa je pozdravil tudi veleposlanik Nizozemske, njegova ekscelenca gospod Johannes Douma.

 

Prodekan Oddelka za biologijo, prof. dr. Tom Turk je v svojem pozdravnem nagovoru izrazil veselje nad vse večjim številom mladih raziskovalcev na obeh institucijah, vključenih v podiplomski program usposabljanja mladih raziskovalcev, ki je sofinanciran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS oziroma s strani Tehnološke agencije Slovenije. Poudaril je pomen tega instrumenta znanstvene politike ARRS ter izrazil željo, da bi se mladi diplomanti tudi v bodoče odločali za raziskovalno pot, se v takem številu vključevali v program »mladih raziskovalcev«, predvsem pa, da bi tudi po zaključenem študiju ostali v znanosti in našli zaposlitev na svojem znanstvenem področju. Izrazil je upanje, da bo v bodoče država bolje poskrbela za mlade izobražene ljudi, v katere je s tovrstnimi programi sofinanciranja usposabljanja vložila veliko sredstev, da jim bo nudila možnost zaposlitve v znanosti, v domovini, da bi s svojim raziskovalnim delom pomembno prispevali k razvoju Slovenije. Vsem Mladi raziskovalec je čestital za dosedanje delo in jim zaželel še veliko uspehov v prihodnje.

 

Direktorica NIB, prof. dr. Tamara Lah Turnšek je v začetku pozdravila veleposlanika Nizozemske, njegovo ekscelenco gospoda Johannesa Douma, se mu zahvalila, da je s svojim obiskom počastil »Dan žena«, ki je v Biološkem središču postala kar »Dan mladih raziskovalcev«. Ta instrument znanstvene politike Agencije za raziskovalno dejavnost v Sloveniji uspešno poteka že od leta 1985 in je izdatno prispeval k dvigu raziskav, kadrovskemu pomlajevanju raziskovalnih skupin na inštitutih, pedagoškemu delu na univerzah in povečanju kadrovskega potenciala za potrebe drugih uporabnikov iz javnega in zasebnega sektorja. Ob tem je prof. Lahova poudarila pomen mednarodne izmenjave študentov in spodbudila mlade raziskovalce, da bi si pridobili mednarodno štipendijo za študij v tujini, s čimer bi si nabrali dragocene mednarodne izkušnje in se po zaključenem izobraževanju vrnili v domovino. Tudi prof. Lahova je izpostavila problem »bega možganov«, ko se mladi zaradi pomanjkanja služb odločajo za delo v tujini, kar za dolgoročni razvoj Slovenije ni dobro. Zahvalila se je mladim raziskovalcem za njihovo delo in njihovim mentorjem, brez katerih tolikega uspeha ne bi bilo.

 

Ob zaključku uvodnega dela je zbrane pozdravil tudi častni gost veleposlanik Nizozemske, njegova ekscelenca gospod Johannes Douma. V zanimivem nagovoru je spregovoril o svoji študijski izkušnji, ko se je diplomska dela in doktorska disertacije tipkalo še na pisalne stroje. Spregovoril je o financiranju raziskav s strani Evropske unije, poudaril pomen »ekonomske miselnosti« v znanosti, da znamo bodoče investitorje prepričati, da smo najboljši, da imamo najboljše znanje in nudimo to, kar potrebujejo. Mladim raziskovalcev je zaželel veliko uspeha, da bi vztrajali na svoji poti, stali na svojih stališčih in bili neodvisni v svojem razmišljanju.

 

 V nadaljevanju so nam svoje raziskovalno delo s kratkim predavanjem predstavili mladi raziskovalci, ki so v zadnjem letu svojega podoktorskega študija.

Iz Nacionalnega inštituta za biologijo so se nam predstavili:
 

  • Dejan BORDJAN: Velika sinica pod vplivom spreminjajočih dejavnikov v gradientu nadmorske višine. Mentor izr. prof. dr. Davorin Tome.
  • Maja DERLINK: Prisluškovanje škržatkom. Mentorica dr. Meta Virant Doberlet.
  • Neža KORON: Živo srebro v obalnem morju in lagunah ali izpovedi mladega raziskovalca. Mentor prof. dr. Jadran Faganeli.
  • Alja ŠTRASER: Genotoksičnost cianobakteijskih toksinov. Mentorica  dr. Bojana Žegura.
  • Marko PEZDIRC: Genotoksičnost snovi v pečenem mesu. Mentorica izr. prof. dr. Metka Filipič.
  • Neža PODERGAJS: Iskanje novih markerjev tumorskih matičnih celic. Mentorica prof. dr. Tamara Lah Turnšek.
  • Monika PRIMON: MR iz gospodarstva. Mentorica  dr. Irena Zajc.
  •  Vera ZGONIK: Zakaj stenice pojejo? Mentor prof. dr. Andrej Čokl.


Iz Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so se nam predstavili:

  • Simona KAMENŠEK: Vloga kolicinov bakterije Escherichia coli in izražanje genov za njihovo sintezo. Mentorica prof. dr. Darja Žgur Bertok.
  • Marjeta KONEC: Genetska diferenciacija in speciacija podzemeljskih in površinskih populacij vodnega oslička Asellus aquaticus (Crustacea: Isopoda). Mentor prof. dr. Peter Trontelj.
  • Špela KOREN: Rani mošnjak, sinhrotroni in ljudje. Mentorica prof. dr. Marjana Regvar.
  • Sara NOVAK: Per aspera ad astra ali Bioaktivnost zaužitih nanomaterialov v modelnem nevretenčarskem organizmu (Porcellio scaber, Isopoda, Crustacea). Mentorica prof. dr. Damjana Drobne.
  • Katja OTA: Funkcijska karakterizacija ostreolizina iz bukovega ostrigarja (Pleurotus Ostreatus). Mentor prof. dr. Peter Maček.
  • Nejc ROJKO: Mehanizem tvorbe pore ekvinatoksina II. Mentor prof. dr. Gregor Anderluh.
  • Miloš VITTORI: Zgradba sekrecijskih epitelijev in mineralizacija zunajceličnega matriksa med levitvijo mokric. Mentorica prof. dr. Jasna Štrus.
  • Nagrajenka in dobitnica štipendije programa »za Ženske v znanosti»: Živa PIPAN TKALEC: Privzem, razporeditev in učinki nanodelcev kovin in kovinskih oksidov na prehranjevanje in zgradbo prebavila kopenskega raka enakonožca Porcellio scaber (Isopoda, Crustacea). Mentorica prof. dr. Damjana Drobne.

 

Nekatere predstavitve si lahko ogledate na portalu VideoLectures.net.

 

Kot se ob dnevu žena spodobi, so dogodek s svojim ubranim petjem popestrile pevke ženskega pevskega zbora Andromeda, ki z nekaj letno prekinitviijo v Biološkem središču deluje že 15 let. V študijskem lete 2009/2010 je zbor ponovno oživel in pričel delovati pod vodstvom zborovodje Jerneja Pikla. In zakaj ravno ime “Andromeda”? Ker predstavlja nežno barjansko cvetlico (Andromeda polifolia), prelepo Perzejevo ženo in bleščeče zvezde na nebu!