18 mar
Kot nosilec nacionalnega etalona smo s strani Urada RS za meroslovje (MIRS) dobili v brezplačno uporabo 3 sklope opreme

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo, Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo (NIB/FITO) je med vodilnimi na področju analiz nukleinskih kislin v različnih vzorcih, od analiz gensko spremenjenih organizmov ter povzročiteljev bolezni rastlin, do drugih mikrobioloških vzorcev, kakor tudi na področju temeljnih raziskav v okviru omičnih študij na različnih organizmih.


Urada RS za meroslovje (MIRS) je NIB/FITO leta 2009 imenoval za nosilca nacionalnega etalona za množino snovi v hrani rastlinskega izvora (NNE). Kot NNE je NIB/FITO sodeloval v projektu »Infrastruktura meroslovnega sistema – množina snovi / hrana rastlinskega izvora / GSO«, ki ga je vodil MIRS. V okviru projekta, ki je bil sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, je NIB/FITO dobil v brezplačno uporabo kapljični digitalni PCR, digitalni PCR in PCR v realnem času.

Nova oprema bo omogočala nadaljnje kvalitetno delovanje ter razvoj učinkovitih novih pristopov in metodologij na področju imenovanja. Predstavlja bistveno izboljšavo infrastrukture meroslovnega sistema v Sloveniji, saj omogoča kvalitativni preskok na področju meroslovnih vsebin analize nukleinskih kislin, vključitev v aktualne raziskovalne projekte, kakor tudi aplikacijo pri neposrednih analizah vzorcev za uradno kontrolo.


Projekt tako nedvomno predstavlja velik dosežek in pomeni primer dobrega sodelovanja med Uradom RS za meroslovje in NIB/FITO.

 

Digitalni PCR

PCR v realnem času 

Kapljični digitalni PCR

Kapljični digitalni PCR

 

Proteins of Higher Fungi – from forest to application; pregledni članek raziskovalcev NIB in IJS na seznamu 25 najboljših člankov v letu 2012 na področju kemijskega inženirstva

 

Pregledni članek z naslovom "Proteins of higher fungi - from forest to application" je bil objavljen v ugledni reviji Trends in Biotechnology in ponuja prvi celovit pregled znanih proteinov iz gob, opisuje proces pridobivanja biološko aktivnega proteina in podaja pregled trenutnih in pričakovanih aplikacij proteinov iz gob na področju biotehnologije, medicine in kmetijstva.

 

Drugi najpogosteje pogledan članek


Naš članek Critical points of DNA quantification by real-time PCR effects of DNA extraction method and sample matrix on quantification of genetically modified organisms , ki je bil objavljen avgusta 2006 je bil v zadnjem letu drugi najpogosteje pogledan članek na BMC Biotechnology.

 

Predsedovanje EU


Dve sodelavki, prof.dr.Jana Žel in dr. Mojca Milavec, sta bili imenovani v projektno skupino za spremljanje biološke varnosti - pripravo, koordinacijo in udeležbo na 4. zasedanju pogodbenic Kartagenskega protokola o biološki varnosti h Konvenciji o biološki raznovrstnosti. Slovenija se bo zasedanja udeležila kot predcedujoča EU.

 

Regionalna delavnica za učinkovitejšo uporabo Posredovalnice informacij o biološki varnosti - BCH


Nacionalni inštitut za biologijo je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor in UNEP-GEF organiziral regionalno delavnico za učinkovitejšo uporabo Posredovalnice informacij o biološki varnosti - BCH. Delavnica je potekala od 17. do 21. septembra 2007 v Ljubljani. Na delavnici je sodelovalo 23 udeležencev iz 10 članic EU.
Nagrada za najboljši prispevek na simpoziju From Grape to Wine

Tanja Dreo se je udeležila simpozija From Grape to Wine, ki je potekal od 12. do 14. julija 2007 v Ljubljani, in za predavanje z naslovom Xylophilus ampelinus in Slovenia: first laboratory confirmation and development of new diagnostic methods prejela nagrado za najboljši prispevek na simpoziju.

 

Nagrada Ad futura za našo doktorantko Katarino Cankar


Katarina Cankar, zaposlena na Oddelku za rastlinsko fiziologijo in biotehnologijo, je ena izmed izmed desetih mladih doktorjev znanosti, ki so prejeli nagrado Futurum za najboljše doktorsko delo na področju naravoslovja, tehnike ali medicine. Prva generacija mladih doktorjev znanosti bo s finančno podporo fundacije Ad futura svoje delo lahko nadgradila na najboljših institucijah v tujini. Več...

 

Odmevnost dela


Na straneh Global Knowledge Centre on Crop Biotechnology so objavili novico o študiji izražanja genov v krompirju, okuženem z virusom. Pod to novico se skriva članek dr. Maruše Pompe Novak in sodelavcev. Novico so povzeli tudi na straneh SeedQuest-a.