25 apr
Nagradni natečaj za najboljši esej in za najboljšo sliko / risbo ob Svetovnem dnevu Oceanov 2013 in vabilo na dan odprtih vrat MBP, 7.6.2013

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Svetovni dan Oceanov 2013


Natečaj


Svetovni dan Oceanov



Prvo zamisel o Svetovnem dnevu oceanov je bila podana leta 1992 na Konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v Rio de Janeiru, kot vsakoletna priložnost, da posvetimo pozornost naši povezanosti z morji in oceani. Generalna skupščina Združenih narodov je sklep o tem sprejela leta 2008, prvi Svetovni dan oceanov pa smo obeležili leta 2009.

Oceani imajo odločilno vlogo pri ohranjanju življenja na Zemlji in so ključni dejavnik klimatskih sprememb. O oceanih vemo manj kot o oddaljenih planetih, pa čeprav so izjemen naraven vir, ki ga v veliki meri še nismo izkoristili. Vendar ta vir ni neskončen, pač pa omejen tako glede sprejemanja posledic brezobzirnega razvoja in onesnaženja. Negativni učinki človekovih posegov so že vidni, predvsem v obrežnem morju, plitvih obalnih predelih in majhnih otokih.

Z mednarodno akcijo Svetovni dan oceanov naj bi opozorili tako politične strukture kakor tudi vsakega posameznika na vsestranski pomen morij in oceanov. Svetovna spletna mreža za oceane vsako leto koordinira številne dogodke in aktivnosti različnih agencij in organizacij od akvarijev, živalskih vrtov, muzejev, univerz, raziskovalnih institucij, šol, podjetij in okoljevarstvenih organizacij. Koordinator in promotor mednarodnih dejavnosti pa je UNESCO.

 


Dan odprtih vrat na Morski biološki postaji Piran


Kot vsako leto ob Svetovnem dnevu oceanov, bodo tudi letos 7. junija 2013 odprli vrata Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo. Pripravili bodo pester program predavanj in tematskih delavnic namenjenih predvsem otrokom in mladini. Večino delavnic (morje pod mikroskopom, raznovrstnost morskih organizmov, kemija morja, svet v malem, klapavice: uporabni mehanizmi, priprava na potop, delo na ladji, foto-video dokumentiranje, meritve z daljinsko vodenim plovilom in odpadki v morju) bodo vodili raziskovalci Morske biološke postaje, ki želijo otrokom na njim razumljiv način, približati vedenje o morju in raziskavah le-tega.


Nagradni natečaj ob Svetovnem dnevu Oceanov 2013

 
Slovenska nacionalna komisija za UNESCO v sodelovanju z Slovenskim nacionalnim odborom Medvladne oceanografske komisije razpisuje nagradni natečaj za najboljši esej in za najboljšo sliko / risbo ob Svetovnem dnevu Oceanov 2013.

Oba natečaja razpisujemo pod vodilnim geslom letošnjega Svetovnega dneva oceanov in dneva odprtih vrat na Morski biološki postaji Piran, ki bo potekal v petek, 7. junija 2013, in sicer »Skupaj zaščitimo ocean!«


PRAVILA IN POGOJI SODELOVANJA NA NATEČAJU


Natečaj poteka med 22. aprilom in 20. majem 2013.

S prijavo na natečaj vsak sodelujoči sprejema pravila in pogoje sodelovanja na nagradnem natečaju.

KDO LAHKO SODELUJE?

Na nagradnem natečaju lahko sodeluje vsaka učenka/dijakinja in učenec/dijak UNESCO pridružene šole (oziroma vrtca), ki bo poslal/-a svojo prijavo in končni izdelek eseja in / ali slike / risbe do 20. maja 2013 na naslov info@mbss.org ali priporočeno po pošti na naslov: Nacionalni institut za biologijo, Morska biološka postaja Piran, Fornače 41, 6330 Piran s pripisom »Nagradni natečaj ob Svetovnem dnevu Oceanov«.

PRIJAVA MORA VSEBOVATI

- izpolnjeno prijavnico, ki jo najdete v nadaljevanju tega razpisa

-    poljudni esej / prosti spis pod geslom »Skupaj zaščitimo ocean« v dolžini do maks. 9.000 znakov s presledki (okvirno, esej je lahko tudi krajši) v formatu MS Word.

ALI

-    slika / risba pod geslom »Skupaj zaščitimo ocean« na običajnem papirju dimenzij A4 ali A3 (dimenzija ni pogoj). Pri elektronskem pošiljanju uporabite format .jpg, .pdf, .tif ali pošljite v fizični obliki.


Rok za oddajo je 20 maj 2013!


IZBOR IN OBVEŠČANJE

Vse prispele prijave na nagradni natečaj bo pregledala strokovna komisija strokovnjakov Morske biološke postaje Piran in Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Odločitev komisije je dokončna.

O izboru bodo sodelujoči obveščeni po elektronski pošti, ki jo bodo navedli med svojimi kontaktnimi podatki, najkasneje do 3. junija 2013.

Najboljši esej bo objavljen v časopisu »Dnevnik« dne 8. junija 2013.

Najboljša slika / risba bo natisnjena v obliki priložnostne značke z motivom slike / risbe.

Slike / risbe bomo predstavili na posebni razstavi ob dnevu odprtih vrat na Morski biološki postaji Piran 7. junija 2013.


POSEBNE NAGRADE

Najboljše tri avtorje eseja in tri avtorje slike / risbe bomo povabili na plovbo na raziskovalni ladji Morske biološke postaje Piran ob slovenski obali in na ogled raziskovalne boje. Vsak nagrajenec lahko povabi enega
spremljevalca. Dan plovbe bomo organizirali po dogovoru z nagrajenci ob razpoložljivosti zaposlenih Morske biološke postaje Piran v mesecu septembru 2013.

VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV

Organizator natečaja se obvezuje, da bo pridobljene osebne podatke o sodelujočih na natečaju uporabil in obdeloval zgolj za izvedbe natečaja.

DODATNE INFORMACIJE

Za dodatna vprašanja in informacije o natečaju smo dosegljivi:
-    Mateja Grego, Morska biološka postaja Piran, E: mateja.grego@mbss.org, T: 05 6712 913
-    Gašper Hrastelj, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, E: gasper.hrastelj@gov.si, T: 01 478 4678


Prijavnica za sodelovanje na grafičnem natečaju