05 mar
V Biološkem središču potekalo 4. srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentorjev iz NIB in OBBF

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V Biološkem središču v Ljubljani, je ob bližajočem dnevu žena, 6. marca 2014 potekalo že 4. skupno srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentoric in mentorjev iz Nacionalnega inštituta za biologijo in Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.



Nacionalni inštitut za biologijo in Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani imata že v svojem poslanstvu navedeno, da je ustvarjanje novega temeljnega znanja na področju biologije in sorodnih naravoslovnih ter okoljskih ved in prenašanje tega znanja v uporabo za izboljšanje kvalitete življenja, za podporo okoljskim politikam in za razvoj znanosti, eden izmed temeljev njunega delovanja. Raziskovanje in izobraževanje na področju ved o življenju in naravi nalaga obema institucijama veliko odgovornost, da ustvarjata strokovne in znanstvene podlage in krepita družbeno klimo za trajno harmonično sožitje med človekom in naravo.

 

Mladi raziskovalci 

Tako sta obe instituciji ponosni, da lahko med svojimi vrstami pozdravita vsako leto več mladih raziskovalk in raziskovalcev. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo se usposablja 34 mladih raziskovalk in raziskovalcev, od katerih se jih 27 usposablja v skladu s pogodbo z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost, 7 pa jih prihaja iz gospodarstva. Na Oddelku za biologijo se podiplomsko usposablja 21 mladih raziskovalk in raziskovalcev.

Z namenom, da bi se mladi raziskovalci obeh institucij, ki delujeta pod skupno streho Biološkega središča, med seboj bolje spoznali, predstavili svoje raziskovalno delo ter navezali stike za bodoča projektna in pedagoška sodelovanja, je 6. marca 2014 potekalo že četrto srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentorjev. Slavnostna govornika sta bila prof. dr. Tom Turk prodekan Oddelka za biologijo BF in prof. dr. Tamara Lah Turnšek, direktorica NIB, ki sta v svojem pozdravnem nagovoru izrazila veselje nad vse večjim številom mladih raziskovalcev na obeh institucijah, vključenih v podiplomski program usposabljanja mladih raziskovalcev, ki je sofinanciran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS oziroma s strani gospodarskih družb. Izrazila sta željo, da bi se mladi diplomanti tudi v bodoče odločali za raziskovalno pot, se vključevali v program »mladih raziskovalcev«, predvsem pa, da bi tudi po zaključenem študiju ostali v znanosti in našli zaposlitev na svojem znanstvenem področju. Vsem mladim raziskovalcem sta čestitala za dosedanje delo in jim zaželela še veliko uspehov v prihodnje.Zahvalila sta se tudi njihovim mentorjem, brez katerih tolikega uspeha ne bi bilo.


Prodekan Oddelka a biologijo, prof. dr. Tom Turk

Prodekan Oddelka za biologijo, prof. dr. Tom Turk

Tamara Lah Turnšek

Direktorica NIB, prof. dr. Tamara Lah Turnšek

 

Svoje raziskovalno delo in življenje mladega raziskovalca so na zanimiv, poljuden in humoren način predstavili mladi raziskovalci, ki so v zadnjem letu svojega podoktorskega študija.

Iz Nacionalnega inštituta za biologijo so se nam predstavili:

 

Anka KUHELJ: »Vibracijsko-komunikacijsko omrežje«, mentorica doc. dr. Meta Virant Doberlet
Ana LAZAR: »Doktorat na krompirju =/≠ imeti krompir?«, mentorica izr. prof. dr. Jana Žel.
Nina PREZELJ: »Pa pride zlata trsna rumenica…«, mentorica prof. dr. Marina Dermastia.
Matevž RUPAR: »PVY GFP odkriva lokalizacijo in premikanje virusa v rastlini«, mentorica izr. prof. dr. Maja Ravnikar.
Maja  CIGOJ (MR iz gospodarstva): »Vpliv virusa pahljačavosti listov vinske trte (GFLV) na vinsko trto«, mentorica doc. dr. Maruša Pompe Novak in doc. dr. Paolo Sivilotti
 

Mlada raziskovalka Anka Kuhar

Anka KUHELJ

Mlada raziskovalka Ana Lazar

Ana LAZAR

Nina Prezelj

Nina PREZELJ

Matevž Rupar

Matevž RUPAR

Maja Cigoj

Maja  CIGOJ


Iz Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so se nam predstavili:

Katja KLANČNIK: »Kaj nam povedo spektralni podpisi rastlin?«, mentorica izr. prof. dr. Alenka Gaberščik.
Matej SKOČAJ: »Označevanje s holesterolom bogatih membranskih mikrodomen z ostreolizinom A«, mentorica  prof. dr. Kristina Sepčić.
Miha MIKELJ: »Torso-like in membrane«, mentor prof. dr. Tom  Turk.
Polona MRAK: »Tvorba kutikule med razvojem kopenskega raka enakonožc«, mentorica prof. dr. Jasna Štrus.
Jerneja RUDOLF: »Muhasta fiziologija«, mentor prof. dr. Gregor Belušič.
 

Mlada raziskovalka Katja KLANČNIK

Katja KLANČNIK

Mladi raziskovalec Matej SKOČAJ

Matej SKOČAJ

Mladi raziskovalec Miha MIKELJ

Miha MIKELJ

Polona MRAK

Polona MRAK

Jerneja RUDOLF

Jerneja RUDOLF

Nekatere predstavitve si lahko ogledate na portalu VideoLectures.net.


Kot se ob dnevu žena spodobi, so dogodek s svojim ubranim petjem popestrile pevke ženskega pevskega zbora Andromeda, ki z nekaj letno prekinitviijo v Biološkem središču deluje že 15 let. V študijskem lete 2009/2010 je zbor ponovno oživel in pričel delovati pod vodstvom zborovodje Jerneja Pikla. In zakaj ravno ime “Andromeda”? Ker predstavlja nežno barjansko cvetlico (Andromeda polifolia), prelepo Perzejevo ženo in bleščeče zvezde na nebu!

Dogodek smo obogatili tudi z otvoritvijo in ogledom razstave slik Barbare Modic, absolventke magistrskega programa Strukturna in funkcionalna biologija na Biotehniški fakulteti UL.



 

NIB mladi raziskovalci