29 sep
Nacionalni inštitut za biologijo se je predstavil na dogodku »Noč raziskovalcev« 26.9.2014

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo je tudi letos sodeloval pri tem projektu. Predstavili smo se na osrednjem dogodku, ki je potekal na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer so si obiskovalci z velikim zanimanjem ogledali naši dve stojnici.

Stojnica NIB: Živalski svet v malem. Z leve: Maja Derlink, Maja Zorović, Helena Končar, Anka Kuhelj, Tina Jaklič in Barbara Debeljak.

Na stojnici Živalski svet v malem, ki sta jo pripravila Oddelek za entomologijo ter Oddelek za ekologijo sladkovodnih in kopenskih ekosistemov, so obiskovalci lahko poslušali oglašanje različnih vrst žuželk, ki ga v naravi ne moremo slišati in si ogledali nekatere njihove predstavnike. Spoznali so pomen žuželk za človeka (škodljivci, opraševalci, hrana), pod lupo pa so lahko pokukali v zanimivi svet tekočih podzemnih voda in spoznali najpogostejše živali, ki igrajo ključno vlogo pri razgrajevanju snovi.Največja atrakcija so bile užitne žuželke - kobilice s česnom, čilijem, limono ali oblite s čokolado, črvi mokarji in bube v čokoladi.Obiskovalci so jih z navdušenjem degustirali. 
  

Stojnica NIB: Alge, bakterije in tkivne kulture. Z leve: Alexandra Bogožalec, Karmen Stanič in Tina Eleršek.

Na stojnici Alge, bakterije in tkivne kulture sta se predstavila Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo ter Oddelek za gensko toksikologijo in biologijo raka, obiskovalci pa so si lahko ogledali: rastlinske tkivne kulture v epruvetah, bakteriofage, bakterije na gojiščih, spoznali različne rastline, opazovali alge in cianobakterije pod mikroskopom in si ogledali terensko opremo za vzorčenje alg v jezerih. Z velikim zanimanjem in navdušenjem pa so preizkusili meritve pH ter s kapalkami prenašali pisane vzorce alg in cianobakterij.

Stojnica NIB: Alge, bakterije in tkivne kulture. Ida Šmid obiskovalcem predstavlja bakteriofage.  

Noč raziskovalcev je projekt iz programa Horizon 2020 katerega cilj je predstaviti poklic in življenje znanstvenika. »Raziskovalci in znanstveniki v središču vsakdanjega življenja« je bil fokus vseh aktivnosti v okviru letošnje Noči raziskovalcev 2014. Noč raziskovalcev je vseevropski dogodek, ki se je odvijal v večini evropskih držav na isti dan. V Sloveniji je dogodek potekal na štirih lokacijah: v Ljubljani, Novem mestu, Izoli in Planici.


Dogajanje na Kogresnem trgu:

 

Več o dogodku: http://www.zaznanost.si