06 okt
Direktorica NIB, prof. dr. Tamara Lah Turnšek na »EU-Brazil Technology and Innovation« forumu

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Organizacija B.BICE+, ki promovira raziskave in inovacije med Brazilijo in EU, je pripravila »EU-Brazil Technology and Innovation Forum«, ki jepotekal med 22. in 25. septembrom 2014 v mestu Belem v Braziliji. Tematski sklopi na EU Brazil Technology and Innovation Forumu so bili: biotehnologija, trajnostno kmetijstvo, zdravje, morje, horizontalne teme pa so bile: IT, podnebne spremembe in obnovljivi viri energije

 

Foruma se je kot članica EU delegacije udeležila tudi prof. dr. Tamara Lah Turnšek (na sliki v sredini). Direktorica je na forumu predstavila NIB in model prenosa tehnologij na področju ved o življenju.

Sodelovanje Nacionalnega inštituta za biologijo z raziskovalci v Braziliji sega tako rekoč na vsa področja, s katerimi se inštitut ukvarja, od vpliva insekticidov na okolje, raziskav pajkov, raziskav glede uvedbe novih rastlinskih vrst v določeno okolje, vpliva globalnega segrevanja na biodiverziteto, raziskav na področju speleobiologije in taksonov, biodiveritzitete podtalnih voda, bolezni rastlin, zlasti gospodarsko pomembnih, raziskav za razvoj okolju manj škodljivih pesticidov in seveda do gensko modificiranih organizmov. Te je v določenih fazah laže izvajati v Braziliji kot v Sloveniji, kjer veljajo veliko strožji ukrepi EU glede sobivanja gensko modificiranih rastlin s preostalimi rastlinami. Pri gensko modificiranih organizmih je zelo aktualen razvoj tehnik detekcije teh organizmov v okolju. Brazilski in slovenski znanstveniki pa sodelujejo tudi pri raziskavah toksičnosti cianobakterij in na zelo aktualnem področju naravnih snovi za preprečevanje rakavih obolenj.

 

Na srečanju je direktorica NIB izkoristila priložnost za iskanje brazilskih partnerjev, ki bi jih zanimali denimo biosenzorji ter posebna plovna naprava za zajem in avtomatsko analizo vzorcev vode. Naprava je rezultat sodelovanja med znanstvenim svetnikom NIB, prof. dr. Bojanom Sedmakom  in slovenskim podjetjem Archel. Prof. Lahova je predstavila tudi dolgoletno in uspešno sodelovanje NIB z brazilskim kmetijskim inštitutom –EMBRAPA, ki je s svojimi več kot 8000 raziskovalci največji kmetijski institut na svetu.