20 jan
PRIZNANJE SZF prof. dr. Alenki Malej in dr. Tini Eleršek

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
PRIZNANJE SZF prof. dr. Alenki Malej in dr. Tini Eleršek

V četrtek je 15. januarja 2015 je v okviru akademije Zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije v Prešernovi dvorani SAZU v Ljubljani potekala slovesna podelitev priznanj Prometej znanosti in Komunikator znanosti za leto 2014.

Prejemnica častne listine in častnega naziva ˝Finalistka izbora komunikatorice znanosti za leto 2014˝, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija je prof. dr. Alenka Malej. V letu 2014 je prof. Malejeva uspešno procesirala pobudo, da se Slovenija pridruži državam, ki vzgajajo drevesa iz semen potomcev dreves, ki so preživela atomsko eksplozijo nad Hirošimo dne 6. avgusta 1945. Pobuda je nastala v okviru strokovnega sodelovanja z oceanografom biologom prof. dr. Shin-ichi Uye, Univerze v Hirošimi na Japonskem. Prof. Malejeva je v ta namen uredila vse formalnosti, da so  v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani sadike vzgojili ter zaključno fazo same posaditve koordinirala s Slovensko nacionalno Komisijo za Unesco, Univerzo v Ljubljani in Slovensko znanstveno fundacijo. Slednja pa je k sodelovanju pritegnila še Mestno občino Ljubljana ter Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji. Ob tej priložnosti je bil predstavljen tudi prevod knjige avtorice Junko Morimoto, ki je eksplozijo preživela in dogodek zapisala v obliki slikanice, na pobudo prof. Malejeve.

Prejemnica priznanja ˝Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju˝ v kategoriji samostojnih poljudnoznanstvenih ali strokovnih publikacij je dr. Tina Eleršek za monografijo o potencialno toksičnih cianobakterijah v celinskih vodah Slovenije, ki je izšla v letu 2014 v okviru knjižne zbirke NIB »Vse živo«. Publikacija je doprinos k pravilnemu prepoznavanju cianobakterij, kar je osnova za razumevanje te okoljske problematike. V knjigi avtorica na razumljiv način predstavi mehanizme, ki bodo pripomogli k bolj sonaravnemu bivanju in premišljenim posegom v okolje.

Na predlog NIB kot predlagatelja so priznanje ˝Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju˝ v kategoriji spletnega komuniciranja znanosti prejeli tudi sodelavci portala za znanost Tromba.si, s katerimi NIB že od vsega začetka uspešno sodeluje.

Nagrajencem iskreno čestitamo!