23 jan
JAVNI POZIV SVETA ZA ZNANOST IN TEHNOLOGIJO REPUBLIKE SLOVENIJE

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Svet za znanost in tehnologijo Republike Slovenije (SZT) je samostojno svetovalno telo Vlade RS, ki skupaj z ministrstvi, pristojnimi za znanost, razvoj in tehnologijo svetuje na področju znanosti in tehnologije. Zato člani SZT čutimo dolžnost, da  podpremo prizadevanja Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) proti drastičnim zmanjševanjem proračunskih sredstev namenjenih tako visokošolskemu izobraževanju kot še posebej nadaljevanju radikalnega krčenja sredstev za raziskave, razvoj in inovacije, ki poteka že od leta 2011. Skupaj z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in šport ter ob sodelovanju Ministrstva za gospodarstvo je SZT aktivno sodeloval pri oblikovanju Raziskovalno inovacijske strategije Slovenije – RISS, ki jo je sprejel Državni zbor RS v letu 2011, sklepi Državnega zbora RS pa so po navedbah Vlade RS obvezni. SZT od tedaj redno spremlja njeno uresničevanje in v začetku 2015 sporoča politiki in javnosti, da se strategija RISS v večini konkretno zastavljenih ciljev ne izvaja.

SZT je na decembrski seji 2014 apeliral na MIZŠ, da  preko zakonodajnih in drugih političnih orodij vpliva na Vlado Republike Slovenije, da ta podpre izvajanje ukrepov zapisanih v RISS. Ker se strategija v mnogih smereh prepleta s Strategijo pametne specializacije (SPS), ki je v pripravi in je ključna za pridobivanje EU sredstev v perspektivi 2015-2020, je potrebno načrtovane ukrepe in cilje RISS-a podpreti kot prioritetni medresorski državni projekt. RISS in SPS sta ključni za razvoj na znanju, inovativnosti in visoki dodani vrednosti temelječega gospodarstva. RISS namreč ne zajema le znanosti, ampak je usmerjen predvsem v prenos znanja v vse pore gospodarske in družbene dejavnosti, kjer je spodbujanje inovativnosti ključno! Temelji na spoznanju, da je vlaganje v izobraževanje, znanost in inovacije naložba in ne strošek ter je zagon razvojnega cikla izvedljiv le ob predvideni letni rasti deleža finančnih sredstev (plan RISS: 3.6% BDP do 2020), kar je tudi v skladu z EU smernicami. Žal cilj ne bo dosežen, saj so trendi že od leta 2010 dalje (in deloma še prej) diametralno nasprotni. Od leta 2011 do 2014 so se sredstva Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS zmanjšala za skoraj četrtino! Agencija za tehnološki razvoj je spojena v SPIRIT ostala ne le brez sredstev, ampak tud brez kadrov in statusa. Vpliv znanosti na gospodarstvo in celotno družbo deluje na dolgi rok, ki je daljši od političnih mandatov. Prav tako pa bodo dolgoročne tudi posledice zmanjševanja sredstev zaradi odhajanja strokovnjakov in propadanja raziskovalnih skupin. Zato bi morala biti podpora znanosti in razvoju nacionalna prioriteta ne glede na naravo koalicij.

Zmotno je torej mnenje, da razvojne strategije nimamo. Dejstvo je, da je ne moremo ali ne želimo izvajati. SZT razume težave povezane s finančnim primanjkljajem države Slovenije, ne razume pa, zakaj Vlada RS ne podpira vizije razvojne strategije, ki lahko edina pripomore k dolgoročni vzdržni rasti in na drugi strani išče »nove investicijske projekte«. Razumemo tudi kratkoročno reševanje socialnih problemov, ki pa bi jih razvojno naravnana strategija rešila trajno in na dolgi rok. Prizadevanja SZT za razvoj in usmeritev v trajnostno proizvodnjo, ki je sestavni del vzdržnega razvoja in je gonilna sila za inovacije, podpira tudi  Inženirska akademija Slovenije (IAS).

Zato pozivamo Vlado RS na odprt dialog o RISSu in uvrstitvi inovacijske strategije kot prioritetno investicijsko postavko Vlade RS v 2015 – 2020 ter v prihodnje.

Predsednica SZT:                         
Prof. dr. Tamara  Lah Turnšek                                                   
Ljubljana, 22.1.2015