27 jul
Uspešno zaključen projekt za mreženje (Research Networking Project - RNP) Evropske znanstvene fundacije (ESF) EURAPMON

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Konec maja 2015 smo uspešno zaključili projekt za mreženje (Research Networking Project - RNP) Evropske znanstvene fundacije (ESF) EURAPMON (Raziskovanje in monitoring za in z roparskimi pticami v Evropi). Mednarodni upravni odbor projekta je kot predsednik vodil doc. dr. Al Vrezec, koordinator projekta pa je bila dr. Irena Bertoncelj, oba iz Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB). Projekt so financirale po večini raziskovalne agencije iz 16 evropskih držav, v imenu Slovenije je to bila Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Podrobne informacije in rezultati projekta so dostopni na spletni strani EURAPMON http://www.eurapmon.net/. Znanstvena recenzentska skupina za biološke, geološke in okoljske znanosti (SRG-LEE) pri ESF je na junijskem zasedanju ob zaključku projekta EURAPMON zapisala naslednje:  

»Predsednik in člani SRG-LEE so podrobno analizirali zaključno poročila projekta EURAPMON, pri čemer so izrazili globoko pohvalo za aktivnosti mreženja in diseminacije po oddaji vmesnega poročila, kar gre zasluga predsedniku, članom upravnega odbora in strokovnjakom projekta EURAPMON. 

Predsednik in člani SRG-LEE so ugotovili, da je bil EURAPMON zelo uspešen pri vzpostavitvi trajnostne in učinkovite pan-evropske mreže za monitoring za in z roparskimi pticami: primerjava med geografsko razprostranjenostjo mreže sodelavcev EURAPMON v letih 2010 in 2015, ki je bila predstavljena v končnem poročilu, jasno kaže, da je bil projekt zelo aktiven pri vzpostavljanju novih sinergij in sodelovanj. 
Razvoj baze EURAPMON predstavlja odlično platformo za pospeševanje sodelovanja in izmenjave informacij med strokovnjaki »za« in »z« raziskovalnimi skupnostmi. SRG-LEE predsednik in člani predlagajo, da se mreža EURAPMON vzdržuje še naprej in razvija to platformo, da bi še povečala bodoče možnosti sodelovanje in integracijo rezultatov.
SRG-LEE predsednik in člani so pohvalili tudi kvaliteto delavnic, konferenc, publikacij, poletnih šol in izmenjav, ki so dale mladim znanstvenikom in študentom zelo dobre možnosti za nadaljnje izpopolnjevanje njihovih znanj.
SRG-LEE predsednik in člani so ugotovili, da so bili tekom projekta doseženi vsi cilji in so pohvalili visoko motivacijo v mreži EURAPMON za načrtovanje bodočih sodelovanj tudi po obdobju financiranja mreže prek Evropske znanstvene fundacije. 
S tem so SRG-LEE predsednik in člani tudi sprejeli končno poročilo kot uspešen zaključek projekta EURAPMON.« 
Med 11. in 13.5.2015 je Nacionalni inštitut za biologijo gostil zadnje srečanje upravnega odbora projekta EURAPMON na Morski biološki postaji kot zadnji uradni dogodek v okviru delovanja projekta.