12 nov
Svečana podelitev Nagrad Miroslava Zeia in priznanj Nacionalnega inštituta za biologijo

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
V Biološkem središču na Večni poti 111 v Ljubljani je v sredo 11.11.2015, ob 55. letnici obstoja Nacionalnega instituta za biologijo, potekala že šesta svečana podelitev nagrad in priznanj Nacionalnega inštituta za biologijo, poimenovanih po prof. dr. Miroslavu Zeiu, ki je bil med njegovimi ustanovitelji. Nagrade Miroslava Zeia so bile podeljene posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.

Zbrane goste sta slavnostno nagovorili prof. dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in prof. dr. Tamara Lah Turnšek, direktorica NIB.

Na svečani podelitvi so bile podeljene naslednje nagrade Miroslava Zeia:


1) Veliko nagrado Miroslava Zeia za življenjsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2015 je prejel prof. dr. Radovan Komel.

Prof. dr. Radovan Komel, vodja Medicinskega centra za molekularno biologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je vrhunski mednarodno uveljavljeni raziskovalec s področja biokemije in molekularne biologije ter eden izmed utemeljiteljev medicinske molekularne biologije in genetike kot tudi genskega inženirstva v biokemiji in biotehnologiji v Sloveniji. Pri svojem delu si je vedno prizadeval za »rušenje zidov« med različnimi ustanovami in je podpiral povezovalno policentričnost v slovenski biokemijski in medicinski razvojno raziskovalni sferi.

Prof. dr. Radovan Komel je že v času svoje doktorske naloge deloval v tujini, kjer je opravljal tudi podoktorsko delo. Po vrnitvi v Slovenijo je svoji takratni področji delovanja, tehnike genskega inženirstva in medicinske molekularne genetike, začel vpeljevati v slovenski raziskovalni prostor. Vodili ste različne laboratorije, vodenje mešane skupine raziskovalcev Kemijskega inštituta in farmacevtske družbe Lek pa je privedlo do proizvodnega postopka prvega slovenskega biološkega zdravila. Med drugim je bil predsednik vladne komisije za pripravo zakona o genski tehnologiji in od letos delovne skupine za pripravo osnutka Zakona o biomedicini. Bil je nacionalni koordinator za področje Biotehnologije. Od 2006 je predsedujoči v Znanstvenem odboru za ravnanje z gensko spremenjenimi organizmi v zaprtih sistemih pri Ministrstvu za okolje in prostor.


2) Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2015 sta prejela:

Doc. dr. Matjaž Kuntner - Nagrado Miroslava Zeia za izjemne znanstveno – raziskovalne dosežke v zadnjih petih letih.

Doc. dr. Matjaž Kuntner, predstojnik Biološkega inštituta Jovana Hadžija Znanstveno Raziskovalnega Centra Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti, deluje na področju arahnologije, t. j. proučevanje pajkovcev, še posebej s skupino pajkov Nephilidae. S svojimi odličnimi objavami v mednarodni znanstveni literaturi je v zadnjem obdobju bistveno prispeval k razumevanju biologije in sistematike teh živali pri nas in v svetu. Nagrado Miroslava Zeia je prejel za izjemen dosežek - odkritje novih vrst pajkov v tropih starega sveta, med njimi endemite oceanskih otokov Madagaskarja, Mavricija, Reuniona in Ryukya, ter ogroženih ekosistemov v Avstraliji, Aziji in Afriki.

Izr. prof. dr. Bojan Sedmak – Nagrado Miroslava Zeia za izjemen razvojni dosežek v zadnjih petih letih na področju dejavnosti NIB.

Nagrada za izum, ki sega na področje okoljskih tehnologij, z najvišjo stopnjo tehnološke razvitosti, je bila podeljena nagrada izrednemu prof. dr. Bojanu Sedmaku, ki je v zadnjem obdobju zelo uspešen pri prenosu temeljnih znanj v gospodarstvo.

Rezultat timskega dela in sposobnosti izr. prof. dr. Bojana Sedmaka za komunikacijo in upravljanje med akademsko in poslovno-tehnično sfero, je prijava izuma na evropskem patentnem uradu za metodo in sistem za hkratno neinvazivno zaznavanje, razlikovanje sestave, strukture in morfologije mikroskopskih množic in združb, njihovih sprememb ter stanj s pomočjo pulzno inducirane osvetlitve.


3) Nagrado Nacionalnega inštituta za biologijo za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2015 so prejeli:

Dr. Jana Erjavec, ki ima iz doktorske naloge slovenski patent in je tudi prejemnica Krkine nagrade za leto 2015. V soavtorstvu je objavila tri znanstvene članke, ki so bili do sedaj 24-krat citirani.

Naslov doktorske naloge: Vpliv proteinskih ekstraktov in čistih proteinov izoliranih iz gliv (Basidiomycota) ter njihovi učinki na rastlinsko patogeno bakterijo Ralstonia solanacearum

Mentorica: prof. dr. Maja Ravnikar

Dr. Nina Prezelj, ki je objavila 6 znanstvenih člankov in enega poslala v objavo. Od teh člankov so trije sestavni del doktorske naloge. Vsi članki so v kategoriji A1 in so bili že 27-krat citirani.

Naslov doktorske naloge: Molekulske interakcije fitoplazemskih povzročiteljic trsnih rumenic z vinsko trto (Vitis vinifera L.)

Mentorica: prof.dr. Marina Dermastia

Dr. Nejc Rački, ki je objavil pet člankov, od katerih so štirje del doktorske naloge in štirje v kategoriji A1. Članki imajo 14 citatov.

Naslov doktorske naloge: Nove metode določitve in odstranjevanja virusov v okoljskih vodah

Mentorica: prof. dr. Maja Ravnikar


4) Na prireditvi so prejeli priznanja Nacionalnega inštituta za biologijo tudi vsi mladi sodelavci NIB, ki so v obdobju od 1. oktobra 2014 do 30. septembra 2015 pridobili doktorske nazive – to so:
Dr. Jana Erjavec
Dr. Anastazija Jež Krebelj
Dr. Anka Kuhelj
Dr. Ana Lazar
Dr. Nina Mencin
Dr. Nina Prezelj
Dr. Nejc Rački
Dr. Maja Rupnik Cigoj
Dr. Ida Šmid
Dr. Allen Wei Liu

Dogodek je moderirala ga. Polona Strnad, z glasbenim nastopom pa ga je obogatil Biološki oktet.

V avli Biološkega središča pa so na ogled postavili razstavo «PUNT-A«, fotografa, potapljača in človeka mnogih talentov Tihomirja Makovca.