27 nov
DELAVNICA: GENSKO SPREMENJENI ORGANIZMI TER NJIHOV NADZOR IN MONITORING

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
V organizaciji Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in Ministrstva za okolje in prostor (MOP) je 26. novembra 2015 na NIB potekala delavnica: Gensko spremenjeni organizmi ter njihov nadzor in monitoring. Delavnica je bila namenjena novim informacijam s področja gensko spremenjenih organizmov (GSO), zakonodaji ter njihovemu določanju. Na delavnici sta dr. Martin Batič (MOP) in dr. Boštjan Petelinc (MKGP) predstavila aktualne zakonodajne vidike gensko spremenjenih organizmov z vidika Slovenije.

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je Nacionalni referenčni laboratorij za določanje GSO in predavatelji dr. Jana Žel, dr. David Dobnik in dr. Mojca Milavec so predstavili aktualne aktivnosti NIB, raziskovalno delo na projektih ter novosti s področja GSO, med drugim o GS živalih. Prav tako je bil predstavljen prilagoditven pristop sistema določanja GSO glede na vedno večje število GSO, o čemer je potekala tudi skupna diskusija. Dr. Marko Bohanec (Institut "Jožef Stefan") je predstavil podporni sistem odločanja SIGMO, ki pomaga pri ciljnem izbiranju vzorcev za uradni nadzor.

Delavnice so se udeležili predstavniki MKO, MKGP, Uprave za varno hrano veterino in varstvo rastlin, Ministrstva za finance, Carinske uprave RS ter predstavnica Hrvaškega Ministrstva za znanost, izobraževanje in šport.