30 nov
Zoisovo priznanje za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni dejavnosti prejela tudi prof. dr. Kristina Gruden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Prof. dr. Kristina Gruden je v letu 2015 za izjemne dosežke v sistemski in molekularni biologiji prejela državno nagrado, Zoisovo priznanje. Priznanje predstavlja velik korak v prepoznavi uspešnega delovanja skupine na področju proučevanja rastlinske obrambne signalizacije in njenega potenciala za aplikacijo v kmetijstvu.

Prof. dr. Kristina Gruden je vodja delovne enote »Omski pristopi« na Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo Nacionalnega inštituta za biologijo.

Njeno raziskovalno delo je usmerjeno v molekulske mehanizme rastlinskih bolezni in s tem povezane biotehnološke aplikacije. Osredotoča se na kulturne rastline, kot sta krompir in vinska trta. Pri svojem delu se je posvetila iskanju mehanizmov odpornosti krompirja proti virusom; raziskuje odnose med krompirjem, virusom in koloradskim hroščem, s čimer je svoje raziskave približala dejanskim razmeram v okolju. Odmevne so tudi njene pionirske raziskave trsne rumenice – bolezni vinske trte, ki jo povzročajo znotrajcelične fitoplazme.

V središču raziskovalnega dela dr. Kristine Gruden je razvoj novih metodologij, ki ji omogočajo celostno obravnavo bioloških problemov. Je ena od začetnic sistemske biologije v slovenskem prostoru. Uspešno povezuje sodobne biološke eksperimentalne pristope, s katerimi se pridobijo velike količine podatkov, in bioinformatske pristope, s katerimi se ti podatki analizirajo in povezujejo.

V zadnjih sedmih letih je objavila 60 izvirnih znanstvenih člankov, je pa tudi soavtorica znanstvene monografije in 14 poglavij v knjigah. Njeni članki so bili citirani več kot 1200-krat.