19 apr
Najstarejša lesna sova doslej pri nas

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
V okviru terenskih raziskav Oddelka za raziskave organizmov in ekosistemov (EKOS), v katerih spremljamo tudi gnezdenje in razvoj populacij gozdnih vrst sov, zlasti lesne sove (Strix aluco) in kozače (Strix uralensis), smo v eni od gnezdilnic na Krimu v četrtek, 14. 4. 2016, našli zanimivo presenečenje.

Pomlad je obdobje, ko sove valijo jajca in vzrejajo mladiče. V eni izmed gnezdilnic smo našli valečo samico, ki smo jo leta 2008 v isti gnezdilnici obročkali kot takrat že več kot triletno ptico. Sova je po tem letu v isti gnezdilnici že večkrat uspešno gnezdila in tako je tudi letos, ko ima kar štiri jajca. Pomenljivo pa je to, da ima samica sedaj že več kakor 10 let, kar je za sovo v naravi že častitljiva starost, zlasti za valeče samice. Te imajo navadno 2 do 4 leta. Gre za pri nas doslej najstarejšo znano lesno sovo, ki je še vedno pri polni moči.

V Evropi so po podatkih evropskega združenja obročkovalcev ptic EURING najstarejše lesne sove doživele prek 22 let in upamo, da bomo lahko našo najstarejšo sovo lahko spremljali še več let.

Samica lesne sove (Strix aluco) z obročkom SLOVENIJA LJUBLJANA 27376 iz krimske gnezdilnice fotografirana leta 2009, ko je štela že vsaj 4 leta. (foto: Al Vrezec)
Slika iste lesne sove z obročkom SLOVENIJA LJUBLJANA 27376 fotografirana aprila 2016 pri starosti že prek 10 let. (foto: Joško Račnik)