13 maj
Dan očarljivih rastlin 2016

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni











V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), ki vsako leto poteka v tednu okoli 18. maja, mednarodnega dneva očarljivih rastlin. V letih 2012, 2013 in 2015 je dogodek potekal v svetovnem merilu, saj potekalo do 950 dogodkov, povezanih s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo, na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 54 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji. V Sloveniji je  Dan očarljivih rastlin potekal tudi v letu 2014, v letu 2016 pa bo organiziran že petič. Dogodke koordinira Slovensko društvo za biologijo rastlin (SDBR), ki skupaj s številnimi sodelujočimi ustanovami vsako leto organizira osrednji dogodek in druge dogodke na v različnih krajih po Sloveniji. Skupno se dogodkov ob Dnevu očarljivih rastlin v Sloveniji udeleži tudi preko 1000 obiskovalcev.

V letu 2016 bo v Sloveniji osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin potekal v petek, 27. 5. 2016, tokrat v Biološkem središču (Večna pot 111, Ljubljana), kjer vas bomo seznanili z rastlinami in navdušili z njihovo raznolikostjo.
 
Obiskovalci se bodo pomikali od stojnice do stojnice, na katerih bodo spoznavali zgradbo rastlin z mikroskopi, dihanje in fotosintezo z merilnimi inštrumenti, videli, kako znanstveniki preučujejo povzročitelje rastlinskih bolezni in spoznali uporabne rastline. Poleg tega bodo otroci na delavnicah preizkušali svoje znanje in druge spretnosti, saj jih bomo zaposlili z dodatnimi nalogami in kvizi za popestritev dogajanja na temo rastlin. Vključili bomo praktične prikaze, delavnice, kvize in igre za otroke in odrasle, da bo vsakdo lahko spoznal svet očarljivih rastlin in delo znanstvenikov, ki ga preučujejo. Dopoldansko dogajanje (od 9h do 15h) bo namenjeno organiziranim skupinam šolskih otrok, v popoldanskem času (od 15h do 17h) pa so vabljene, da dogajanje na stojnicah obiščejo družine in drugi nenajavljeni obiskovalci. 

Po zaključku dogajanja na stojnicah, pa bo ob 17h na sporedu še kulinarična delavnica s televizijskim voditeljem Danilom Ivanušo za otroke in družine Uporaba fermentiranih izdelkov pri pripravljanju vsakodnevnih obrokov, ob 17:30 pa predavanje prof. dr. Marine Dermastia Prehranska varnost  kot izziv 21. stoletja – ali kje se je zalomilo?

Udeležba na vseh dogodkih (razen kjer je navedeno drugače) je brezplačna. Vljudno vabljeni!


Vse informacije o dogodkih v okviru Dneva očarljivih rastlin so dostopne na spletnih straneh: 


Za dodatne informacije se obrnite na:
Dr. Maruša Pompe Novak, nacionalna predstavnica EPSO in koordinatorica Dneva očarljivih rastlin
Dr. Jasna Dolenc Koce, Slovenskega društva za biologijo rastlin

VabiloKratek program Program z opisom


 Fotoutrinki iz 2015: