28 okt
Svečani dogodek ob 50. obletnici delovanja NIB potekal pod častnim pokroviteljstvom gospoda Boruta Pahorja, predsednika Vlade RS

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
V počastitev 50-letnice obstoja Nacionalnega inštituta za biologijo je v ponedeljek 25. oktobra 2010, v predavalnici Biotehniške fakultete, na Jamnikarjevi 101, v Ljubljani, potekal svečan dogodek pod častnim pokroviteljstvom in s slavnostnim nagovorom gospoda Boruta Pahorja, predsednika Vlade RS . Ob slavnostnem dogodku nam je čestital predsednik države dr. Danilo Türk, obeležil pa ga je tudi obisk resornega ministra Gregorja Golobiča, prof. dr Stanislava Pejovnika, rektorja Univerze v Ljubljani, prof dr. Rada Bohinca, rektorja Univerze na Primorskem, direktorja Agencije za raziskovalno dejavnost dr. Francija Demšarja ter drugih visokih gostov. Na svečanem dogodku smo prvič v zgodovini NIB-a podelili nagrade in priznanja prof. dr. Miroslava Zeia, ki je bil med ustanovitelji NIB-a. Za svoje življenjsko delo in prispevek k slovenski biološki znanosti in njenemu mednarodnemu ugledu je ob svoji 90-letnici prejel Zlati red Republike Slovenije za zasluge. Prejel pa je tudi vrsto domačih in mednarodnih priznanj. Nagrade in priznanja prof. dr. Miroslava Zeia bo NIB tudi v bodoče podeljeval posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju temeljnih in uporabnih raziskav s področja ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.

Profesor dr. Miroslav Zei se je v morje zaljubil že v rosnem otroštvu, ki ga je preživljal v času prve svetovne vojne na obalah Tržaškega zaliva. In morju je ta veliki slovenski biolog, ihtiolog in oceanolog ostal zvest vse življenje. Pomenilo mu je več kot neizčrpen vir raziskovanja - morje je bilo zanj tudi zibelka neštetih mitov. V desetletjih po drugi svetovni vojni je bil direktor Inštituta za morsko biologijo Jugoslovanske akademije znanosti in umetnosti v Rovinju, predstojnik Zoološkega inštituta na Prirodoslovno-matematični fakulteti Univerze v Ljubljani, trinajst let izvedenec in direktor ribiško oceanografskih projektov Združenih narodov v Gani, Tuniziji in vzhodnem tropskem Atlantskem oceanu, honorarni predstojnik Morske biološke postaje v Piranu; član mednarodnih medvladnih komisij za raziskovanje Sredozemlja, gostujoči profesor na univerzah v Evropi in Afriki, mentor mladih slovenskih biologov in strasten raziskovalec. Napisal je več kot ducat strokovnih monografij in številne strokovne članke, ugled v znanstvenem svetu pa si je utrdil z odkritjem menjave spola pri ribah kostnicah.

Zgolj naključno je njegov  priimek Zei povezan z redom morskih rib ZEIFORMES ali kot bi rekli  po slovensko Zeiu podobne. Med njimi je nam vsem znani predstavnik kovač. Glavna značilnost kovača je velika temna pega na boku, ki naj bi jo po legendi dobil na mestu, kjer ga je z umazanimi rokami prijel sveti Peter. Ker naj bi bila ta riba edina v Petrovi mreži, jo je vrgel nazaj in vsem njenim potomcem pustil temno znamenje na tem mestu. Zato je prav kovač motiv, ki krasi listine Miroslava Zeia in tako ohranja spomin na delo velikega morskega biologa tudi prejemnikom svečanih listin Nacionalnega inštituta za biologijo. Plakete je oblikovala akademska kiparka Vladimira Štoviček.
Prvi letošnji nagrajenci, ki jih je izbral Znanstveni svet NIB  so: prof. dr. dr. Kristina Gruden in prof. dr. Gregor Anderluh (skrajno desno), ki sta prejela  Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti inštituta ter prof. dr. Boris Sket (skrajno levo), ki je prejel Veliko nagrado Miroslava Zeia za raziskovalno delo na področju ved o življenju in okolju.

Prav tako smo na svečani prireditvi razglasili dva častna člana NIB – pisca prvega slovenskega učbenika ekologije prof. dr. Kazimirja Tarmana (drugi z leve) in dr. Guya Van Den Eede (v sredini) iz evropskega skupnega raziskovalnega centra Ispra, ki je NIB pomagal pri ustanovitvi nacionalnega referenčnega laboratorija za gensko spremenjeno hrano in krmo ter gensko spremenjene organizme.

Na prireditvi je bil premierno predstavljen tudi dokumentarno umetniški film o pomenu biologije in našega dela za okolje in zdravje, ki odgovarja tudi na druga eksistenčna vprašanja sodobnega sveta, ujetega med tehnološki razvoj in ohranjanje življenjskega ravnotežja. Igrani dokumentarni film so v sodelovanji z NIB-om ustvarili: režiserka Jasna Hribernik, scenarist Tomaž Letnar, skozi oči kamere Rada Likona.

Govori

Nagovor gospoda Boruta Pahorja, predsednika Vlade RS
- nagovor predsednika
- udeležba

Pozdravno pismo dr. Danila Türka, predsednika Republike SlovenijeNagovor prof. dr. Tamare Lah Turnšek, direktorice NIBObrazložitve nagrajence

Odmevi v javnosti:

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo
STA
DELO
DELO.si
SiOL.net
Večer.com
Primorski Dnevnik
Revija Vino

Fotogalerija
Izvedbo svečanega dogodka s kulturnim programom in pogostitvijo so kot bronasti pokrovitelji omogočili naši poslovni partnerji, ki se jim ob tej priložnosti za njihovo sodelovanje iskreno zahvaljujemo:

Kemomed d.o.o.

Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto

Lek d.d.

Mediline mešana trgovska družba, d.o.o.

Mikro + polo d.o.o.

Zavarovalnica Maribor

Alarix d.o.o.

Bia d.o.o.

Kambič Laboratorijska oprema d.o.o.

Labormed d.o.o.

Radenska d.o.o.