16 mar
V Biološkem središču potekalo srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentorjev iz NIB in OBBF

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V Biološkem središču v Ljubljani, je 7. marca, dan pred praznikom ob dnevu žena, potekalo prvo skupno srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentoric in mentorjev iz Nacionalnega inštituta za biologijo in Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.



Nacionalni inštitut za biologijo
in Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani imata že v svojem poslanstvu navedeno, da je ustvarjanje novega temeljnega znanja na področju biologije in sorodnih naravoslovnih ter okoljskih ved in prenašanje tega znanja v uporabo za izboljšanje kvalitete življenja, za podporo okoljskim politikam in za razvoj znanosti, eden izmed temeljev njunega delovanja. Raziskovanje in izobraževanje na področju ved o življenju in naravi nalaga obema institucijama veliko odgovornost, da ustvarjata strokovne in znanstvene podlage in krepita družbeno klimo za trajno harmonično sožitje med človekom in naravo.

Tako sta obe instituciji ponosni, da lahko med svojimi vrstami pozdravita vsako leto več mladih raziskovalk in raziskovalcev. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo se izobražuje že 38 mladih raziskovalk in raziskovalcev, od katerih se jih 33 izobražuje v skladu s pogodbo z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost, 5 pa jih prihaja iz gospodarstva. Na Oddelku za biologijo se podiplomsko izobražuje 22 mladih raziskovalk in raziskovalcev.

Z namenom, da bi se mladi raziskovalci obeh institucij, ki delujeta pod skupno streho Biološkega središča, med seboj bolje spoznali, predstavili svoje raziskovalno delo ter navezali stike za bodoča projektna in pedagoška sodelovanja, je 7. marca potekalo srečanje mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentorjev.

Dogodek sta s slavnostnim nagovorom otvorila prof. dr. Tamara Lah Turnšek, direktorica NIB in prof. dr. Gregor Anderluh prodekan Oddelka za biologijo BF. Predstavila sta Projekt 2000 mladih raziskovalcev, ki je eden od instrumentov znanstvene politike Agencije za raziskovalno dejavnost. Program zelo uspešno poteka že od leta 1985 in je izdatno prispeval k dvigu raziskav, kadrovskemu pomlajevanju raziskovalnih skupin na inštitutih, pedagoškemu delu na univerzah, krepitvi visokokvalificiranih zdravnikov - raziskovalcev na klinikah in povečanju kadrovskega potenciala za potrebe drugih uporabnikov iz javnega in zasebnega sektorja.

V nadaljevanju so nam svoje raziskovalno delo s kratkim predavanjem predstavili mladi raziskovalci, ki so v zadnjem letu svojega podoktorskega študija.  

Iz Nacionalnega inštituta za biologijo so se nam predstavili:

• Maarten de Groot: Being a young researcher in Slovenia - a Dutch perspective. Mentorica dr. Meta Virant Doberlet.
• Tjaša Kogovšek: Trofična ekologija klobučnjaških meduz v obalnem morju. Mentorica prof. dr. Alenka Malej
• Petra Nikolič: Skrivnostni svet fitoplazem. Mentorica prof. dr. Marina Dermastia.
• Franja Pajk: Temperaturna občutljivost vodnih bolh. Mentorica dr. Tatjana Simčič.
• Jana Petković: Prigrizek s TiO2 – odločitev je vaša. Mentorica prof. dr. Metka Filipič.


Iz Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani 
so se nam predstavili:

• Domen Jaklič: Protimikrobno delovanje izločkov ličink muhe Lucilia sericata. Mentorica: prof. dr. Nina Gunde Cimerman
• Špela Mechora: Vsebnost selena v vodnih rastlinah. Mentorica dr. Mateja Germ
• Rok Tkavc: Mikrobne združbe solinskega raka Artemia sp. in izbranih solinskih mikrobnih preprog. Mentorica: prof. dr. Nina Gunde Cimerman
• Ana Zovko: Biološke aktivnosti sintetičnih alkilpiridinijevih polimerov.Mentor: prof. dr. Tom Turk


Predstavili pa sta se nam tudi letošnji nagrajenki in dobitnici štipendije programa »za Ženske v znanosti», ki jo podeljujejo L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija.

To sta bili mladi raziskovalki:


 - Biserka Bakrač
iz Oddelka za biologijo s predavanjem:  Specifična vezava ekvinatoksina II, citolitičnega proteina iz morske vetrnice Actinia equina, na sfingomielin. Mentor prof. dr. Gregor Anderluh 

 - Ana Rotter iz NIB, ki se nam je predstavila s predavanjem: Sistemska biologija na NIB-FITO: kaj in kako smo se (na)učili. Njena mentorica je prof. dr. Kristina Gruden.