08 jun
Sodelavci MBP z Dnevom odprtih vrat MBP in kratkima predstavitvenima filmoma obeležili Svetovni dan oceanov

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni


Osmi junij, svetovni dan oceanov,
že nekaj let obeležujemo tudi v Sloveniji. Glavna nosilka teh dejavnosti je Morska biološka postaja, kjer od leta 2003 deluje eden od 26 centrov Mednarodnega oceanografskega inštituta.

Zamisel o svetovnem dnevu oceanov je vzniknila leta 1992 na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v Riu de Janeiru. Razlogov, da jim posvečamo poseben dan, je vsekakor dovolj: oceani imajo odločilno vlogo pri ohranjanju življenja na Zemlji in so ključni dejavnik podnebnih sprememb. So tudi izjemen naraven vir, ki ga v marsičem še nismo izkoristili, toda po drugi strani je tudi ta vir omejen in ranljiv zaradi čezmernega onesnaževanja. Negativni učinki človekovih posegov so že vidni, predvsem v obrežnem morju, plitvih obalnih predelih in na majhnih otokih. Velik problem je tudi prevelik ribolov, saj iz oceanov jemljemo več rib, kot bi lahko glede na njihov prirast. Zaradi onesnaženja in porušenega ravnovesja izginjajo habitati. Zaradi podnebnih sprememb se v morje talijo ledene gore, površinska temperatura morja pa je čedalje višja, kar vpliva tudi na gibanje vodnih mas, dviguje se tudi morska gladina. Kljub temu je znanj o oceanih še zmeraj razmeroma malo. So pa izjemno dragocena prav zato, ker omogočajo napovedovanje katastrofalnih neurij, poplav in suš ter s tem manjše škode.

Letošnji svetovni dan oceanov je posvečen mladim, saj poteka pod geslom Mladi - naslednji val sprememb (Youth- the next wave of change).

Povzeto po Primorske novice, Priloga 7. Val, 3. junij 2011


Ob tej priložnosti smo vam sodelavci Morske biološke postaje Piran (Nacionalni inštitut za biologijo) pripravili kratek film. Ogled filma je mogoč na spodnji povezavi, tudi preko mobilnikov in i-podov:

http://vimeo.com/24776196


 

V počastitev praznika ob Svetovnem dnevu oceanov je na Morski postaji v Piranu, 3. junija 2011 potekal že tradicionalen Dan odprtih vrat, ki vsako leto privabi veliko mladih obiskovalcev, ki z navdušenjem spoznavajo skrivnosti morske biologije in raziskovalnega dela.

Vabimo vas, da si na povezavi http://www.vimeo.com/26473057 ogledate predstavitveni film "Otroci na Morski biološki postaji Piran, 3. junija 2011 /Open doors day at the Marine Biology Station Piran on June 3, 2011", ki so ga pripravili sodelavci MBP, ki so skupaj z mladimi obiskovalci preživeli čudovit in poučen dan.


Vabljeni k ogledu!