Nakup literature

CENA: 5,00 EUR

Knjigo želim naročiti

Preko telefona:
+ 386 (0)59 232 724

Preko e-naslova:
mateja.pracek@nib.si

Dokumentarno naravoslovni film www.h

Author: Bojan Sedmak, Tomaž Letnar, Rado Likon, Jasna Hribernik, Tamara Lah Turnšek

Dokumentarno umetniški film o pomenu biologije in našega dela za okolje in zdravje


Film www.h je združitev znanstvene misli z vizualno komunikacijo. S provokativnim pristopom sili v globlji premislek o našem bivanju in ravnanju, o naših ciljih in o vlogi, ki bi jo morala imeti znanost v družbi. Sodoben način življenja, ki nam vsiljuje nezadržno hitenje, terja odgovore, a pri tem nam ne dovoljuje, da bi si najprej postavili temeljna vprašanja Zakaj, Kje, kdaj in Kako? To je tudi naslov filma, ki je namenjen globalnemu občinstvu in ga na medmrežni način naslavlja z Zakaj (Why) Kje (Where) Kdaj (When) in Kako (How).Na začetku avtorji ugotavljajo, da sta »znanost in filozofija - to je ljubezen do modrosti - eno. Povsem na začetku in povsem na koncu se ukvarjata s temeljnimi bivanjskimi vprašanji. Vsa znanstvena orodja so v službi zavesti. Znanstveniki niso prva pomoč v zgrešenih investicijah človeštva. Niso rešitelji, ker poznajo odgovore, so neprijetni ustvarjalci, ker postavljajo prava vprašanja: zakaj, kje, kdaj in kako.«

Njegovo sporočilo se glasi »Šele takrat, ko bodo odgovori znanosti, kakor tudi vsakega posameznika, plod zastavljanja pravih vprašanj, lahko upamo, da bo naše življenje vendarle krenilo v pravo smer«.

Avtorji filma Bojan Sedmak, Tomaž Letnar, Rado Likon, Jasna Hribernik in Tamara Lah Turnšek so združili neizprosno logiko znanstvene misli s tankočutnostjo umetnosti. Danes svet in življenje na njem ustvarjamo sami. Lahko ustvarjamo sami, tudi bodočnost si krojimo sami, vsak posameznik in vsi skupaj! Čeprav se marsikomu zdi, da smo le šahovske figure na šahovnici narave ali skrivnih neznanih sil, nas film uči o nasprotnem –sami smo svoje in bodočih generacij sreče in usode kovači – mnogo bolj kot nam je dovoljeno in zaupano tega zavedanja. Ali ni to zadosten razlog, ki zahteva globok premislek kako delovati?

Morda bodo še dolgo odmevale zaključne misli, da smo nebesa postavili nad oblake le zato, da bi ušli smrti na zemlji. Sla, da bi zapustili zemljo, da bi osvojili vesolje, šli med bogove je strah pred smrtjo. A vendar smo le biološka bitja, od narave narejena le za spodnje področje atmosfere. Smo neločljivi del narave. Smo narava sama. Iz soodgovornosti izhaja svetost življenja.

Film je bil premierno prikazan na proslavi 50 obletnice Nacionalnega instituta za biologijo, ki je potekala pod pokroviteljstvom predsednika Vlade RS Boruta Pahorja in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, oktobra 2010.

Bojan Sedmak – zamisel in tekst
Tomaž Letnar – scenarij in tekst
Rado Likon – direktor fotografije
Jasna Hribernik – režija
Tamara Lah Turnšek – producentka

Film je nastal v produkcijij Nacionalnega inštituta za biologijo Ljubljana v sodelovanju z Marketinško agencijo Cebram d.o.o.
Film je posnet v XDCAMHD 16:9, dolžina 22 min, zvok stereo, NIB 2010

 

Kratek prikaz:

 
Dokumentarno umetniški film o pomenu biologije in našega dela za okolje in zdravje www.h si lahko ogledate tudi v angleški verziji: