Nakup literature

CENA: 10,00 EUR

Knjigo želim naročiti

Preko telefona:
+ 386 (0)59 232 724

Preko e-naslova:
mateja.pracek@nib.si

Vdor patogenih mikrobov v nova okolja

Author: prof. dr. Marina Dermastia, urednica

V knjižni zbirki Vse živo Nacionalnega  inštituta za biologijo je izšel priročnik: " Vdor patogenih mikrobov v nova okolja: hitra diagnostika in ocena tveganja "


Urednica: Marina Dermastia


Avtorji: Maja Ravnikar, Ion Gutiérrez-Aguirre, Nataša Mehle, Tanja Dreo, Jana Boben, Gregor Urek, Sebastjan Radišek, Saša Širca, Manca Pirc, Metka Žerjav, Mojca Viršček Marn

Posledica globalnega trgovanja in podnebnih sprememb, je povečano pojavljanje novih patogenih mikrobov povsod po svetu. Za preprečevanje njihovega škodljivega delovanja je nujno njihovo uspešno določanje. Za zgodnje odkrivanje mikrobov razvijajo čedalje več hitrih testov, ki jih lahko izvedemo tudi na terenu. Najprej so razvili serološke teste, v zadnjem času pa razvijajo tudi molekulske teste. Trendi razvoja diagnostičnih metod vodijo k prenosnim metodam. Te lahko temeljijo ne le na molekulskih lastnostih preiskovanih mikrobov, pač pa tudi na njihovih metabolnih produktih ter iskanju obolelih rastlin iz zraka s pomočjo letalskih posnetkov ali celo satelitov. Poleg razvoja diagnostičnih metod moramo sprejemati tudi ustrezne ukrepe za njihovo zatiranje. Vsebina ukrepov pa je čedalje širše ekonomsko, okoljsko in sociološko vprašanje. Odgovore nam pomaga pridobivati ocena analize tveganja. Ocena analize tveganja je prvi korak pri uvrščanju patogenih mikrobov na sezname karantenskih organizmov.


Priročnik  Vdor patogenih mikrobov v novo okolje: hitra diagnostika in ocena tveganja:

 

  • opisuje  uporabo molekulskih analiz, ki jih je mogoče izvajati na terenu v različnih vodotokih in pitni vodi, za določanje rotavirusov, ki povzročajo bolezni prebavil pri človeku

  • na primeru določanja rastlinskih mikrobov predstavlja hitre serološke teste, ki jih lahko izvedemo na terenu in so v uporabi že dlje časa;

  • predstavlja novo metodo za oceno tveganja za rastlinske patogene mikrobe, ki omogoča hitro odlo?anje in ukrepanje v primeru nove najdbe mikroba.

Priročnik  so pripravili vodilni slovenski strokovnjaki s področja diagnostike rastlinskih  in drugih patogenih mikrobov. Obsega 64 strani in je opremljen  z nazornimi fotografijami, ki operaterje vodijo skozi posamezne postopke diagnostike.  Protokoli v priročniku so pripravljeni tako, da vsebujejo vse informacije za izvajanje opisanih testov; večino analiz lahko izvedejo tudi manj izurjeni operaterji.


Knjigo, ki stane 10,00 € lahko naročite po mailu pri ga. Ireni Verderber - mateja.pracek@nib.si, ki vam bo posredovala podatke za plačilo knjige. Po prejetem plačilu vam bomo knjigo poslali po pošti, brez stroškov pošiljanja.


Zagotovite si svoj izvod!