Nagrada Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2013

26 nov
Nagrada Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2013

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni
Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2013 je prejela izr. prof. dr. Maja Ravnikar.

Izredna profesorica dr. Maja Ravnikar je je svetovno priznana strokovnjakinja na področjih mikrobiologije in biotehnologije, s poudarkom na odkrivanju in proučevanju biologije povzročiteljev bolezni rastlin. S svojim zgledom izredno delavne in inovativne raziskovalke in motivacijske vodje svojih sodelavcev  in mlajših raziskovalcev dosega kakovostne rezultate tako pri temeljnem raziskovalnem delu, kot  tudi pri neposredni povezavi z industrijskimi partnerji in pri podpori državnim organom. S svojimi sodelavci je razvila številne nove molekularne metode za izolacijo, detekcijo in količinsko ovrednotenje virusov, viroidov in  bakterij, ki so objavljene v obliki visoko citiranih raziskovalnih ali preglednih člankov v uglednih revijah z visokimi faktorji vpliva in v knjigah mednarodnih založb. S sodelavci je odkrila več kot 20 novih povzročiteljev bolezni rastlin v Sloveniji, nekatere tudi v Evropi. Pionirsko delo predstavlja izdelava metodologije za sledenje učinkovitega koncentriranja in čiščenja virusov z monolitnimi kromatografskimi nosilci skupaj z biotehnološkim podjetjem BIA Separations. Inovativna povezava koncentriranja virusov z novo generacijo sekvenciranja nukleinskih kislin je letos vodila do odkritja novega ortoreovirusa, ki povzroča gastrointestinalne težave pri ljudeh. Številne razvite metode za identifikacijo in količinsko ovrednotenje mikroorganizmov uporabljajo raziskovalci pri svojih raziskavah in kot člani referenčnega laboratorija Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin za preverjanje zdravstvenega varstva rastlin. Nekatere metode uporabljajo tudi v  drugih evropskih laboratorijih.

Dr. Ravnikarjeva  že vrsto let zelo uspešno vodi Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo in tudi njegov raziskovalni program. Na NIBu je ena od glavnih pobudnic spodbujanja podjetništva, katerega rezultat je že četrto leto delujoče odcepljeno podjetje Biosistemika d.o.o..

Dr. Ravnikarjeva je zelo aktivna v Evropski organizaciji za varstvo rastlin, je članica ameriškega konzorcija za raziskave virusov v okolju, predsednica mednarodne delovne skupine za raziskave virusov in soustanoviteljica evropskega združenja fitobakteriologov.
 

Izr. prof. dr. Maja Ravnikar (foto: Žiga Ivanc)