Nagrada Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2015

Nagrada Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti NIB, 2015

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2015 sta prejela:

Doc. dr. Matjaž Kuntner - Nagrado Miroslava Zeia za izjemne znanstveno – raziskovalne dosežke v zadnjih petih letih.

Doc. dr. Matjaž Kuntner, predstojnik Biološkega inštituta Jovana Hadžija Znanstveno Raziskovalnega Centra Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti, deluje na področju arahnologije, t. j. proučevanje pajkovcev, še posebej s skupino pajkov Nephilidae. S svojimi odličnimi objavami v mednarodni znanstveni literaturi je v zadnjem obdobju bistveno prispeval k razumevanju biologije in sistematike teh živali pri nas in v svetu. Nagrado Miroslava Zeia je prejel za izjemen dosežek - odkritje novih vrst pajkov v tropih starega sveta, med njimi endemite oceanskih otokov Madagaskarja, Mavricija, Reuniona in Ryukya, ter ogroženih ekosistemov v Avstraliji, Aziji in Afriki.

Izr. prof. dr. Bojan Sedmak – Nagrado Miroslava Zeia za izjemen razvojni dosežek v zadnjih petih letih na področju dejavnosti NIB.

Nagrada za izum, ki sega na področje okoljskih tehnologij, z najvišjo stopnjo tehnološke razvitosti, je bila podeljena nagrada izrednemu prof. dr. Bojanu Sedmaku, ki je v zadnjem obdobju zelo uspešen pri prenosu temeljnih znanj v gospodarstvo.

Rezultat timskega dela in sposobnosti izr. prof. dr. Bojana Sedmaka za komunikacijo in upravljanje med akademsko in poslovno-tehnično sfero, je prijava izuma na evropskem patentnem uradu za metodo in sistem za hkratno neinvazivno zaznavanje, razlikovanje sestave, strukture in morfologije mikroskopskih množic in združb, njihovih sprememb ter stanj s pomočjo pulzno inducirane osvetlitve.