05 okt
Uspešno zaključen dan odprtih vrat Nacionalnega inštituta za biologijo v Ljubljani

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo je tudi v okviru letošnjega že 17. slovenskega festivala znanosti odprl svoja vrata, v sredo 5. oktobra 2011.





Obiskovalcem smo na zanimiv in eksperimentalen način predstavili delo v vsakem izmed naših oddelkov, ki delujejo v Ljubljani:

  • Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo se ukvarja s tremi glavnimi področji raziskav: omikami, mikrobiologijo in gensko spremenjenimi organizmi. Pri raziskavah uporabljajo vrhunsko raziskovalno opremo instrumentalnega Centra Planta.
  • Oddelek za gensko toksikologijo in biologijo raka se ukvarja z ekotoksikologijo, genetsko toksikologijo in biologijo raka. V okviru treh osnovnih področij raziskuje vodne ekosisteme in vplive onesnaževanja, poškodbe genskega materiala ter nastanek in razvoj rakavih obolenj.
  • Na Oddelku za ekologijo sladkovodnih in kopenskih ekosistemov izvajajo pet glavnih področij raziskovanja, ki zajemajo proučevanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov, vpliv okoljskih dejavnikov in človeka na okolje ter na podlagi pravil taksonomije razvrščajo organizme v skupine.
  • Raziskave Oddelka za entomologijo so osredotočene na bazična področja biologije žuželk. Raziskujejo komunikacijo tako na vedenjskem kot nevronalnem nivoju, primerjalno in evolucijsko nevrobiologijo, vpliv bolezni na vedenje in fiziologijo ter populacijsko genetiko.
  • V okviru NIB deluje tudi dislocirana enota Morska biološka postaja Piran (MBP). Je edina slovenska ustanova, ki proučuje morje in spremlja njegovo kvaliteto. Raziskovalci MBP so osredotočeni na raziskave s področij fizikalne, kemijske in biološke oceanografije.

Obiskalo nas je okoli 130 učencev, dijakov in štuudentov, ki so prišli iz Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani, iz OŠ Ilirska Bistrica, iz OŠ Slovenske Konjice, iz Inštituta za varovanje zdravja, iz Biotehniške fakultete in ostalih institutcij.

S svojo stojnico eksperimenotv pa se je naš inštitut predstavil tudi na samem festivalu znanosti, ki je potekal od 4. - 6. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer je se je s vojim predavanjem SISTEMSKA BIOLOGIJA: UPORABA V BIOTEHNOLOGIJI

predstavila tudi naša sodelavka dr. Špela Baebler.

Sodelavci naše dislocirane enote Morske biološk epostaje v Piranu pa so svoj dan odprtih vrat uzvedli ob dnevu oceanov 3. junija 2011. Več o dnevu odprtih vrat MBP na tej povezavi ter v predstavitvene filmu http://www.vimeo.com/26473057.

Ob tej priložnosti so sodelavci Morske biološke postaje Piran (Nacionalni inštitut za biologijo) pripravili kratek film. Ogled filma je mogoč na spodnji povezavi, tudi preko mobilnikov in i-podov: http://vimeo.com/24776196


Vabljeni k ogledu!