08 okt
Izjemen obisk Nacionalnega inštituta za biologijo v Ljubljani ob dnevu odprtih vrat, 8. oktobra 2014

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo je tudi v okviru letošnjega jubilejnega 20. slovenskega festivala znanosti odprl svoja vrata, v sredo 8. oktobra 2014.

V letošnjem letu smo na naše veliko zadovoljstvo beležili izjemen obisk inštituta. Zabeležili smo okoli 670 obiskovalcev iz 20 šol oz. fakultet ter nekaj zunanjih individualnih obiskovalcev.

 

Predstavili smo se naslednjim mladim obiskovalcem: 

 

Šola št
OŠ Brezovica pri Ljubljani 10
OŠ Frana Albrehta, Kamnik  30
OŠ Franceta Bevka, Ljubljana 40
OŠ Loče 35
OŠ Milana Šuštaršiča, Ljubljana 30
OŠ Pod goro iz Slovenskih Konjic 23
OŠ Riharda Jakopiča, Ljubljana 15
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana - Tehniška gimnazija 60
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana - Naravovarstveni tehnik 30
Biotehniška šola, Šempeter pri Novi Gorici 30
Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše 45
Gimnazija Jurija Vege Idrija 56
Gimnazija Ormož 13
Gimnazija Poljane, Ljubljana 60
Gimnazija Ptuj  50
SGGOŠ - srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana 28
Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo v Ljubljani  32
Srednja trgovska šola, Ljubljana 50
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede,  Univerza v Mariboru   10
Fakulteta za naravoslovje in matematiko, Univerza v Mariboru   22
SKUPAJ

669

 

 

Obiskovalcem smo na zanimiv in eksperimentalen način predstavili delo v vsakem izmed naših oddelkov, ki delujejo v Ljubljani:

 - Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo se ukvarja s tremi glavnimi področji raziskav: omikami, mikrobiologijo in gensko spremenjenimi organizmi. Pri raziskavah uporabljajo vrhunsko raziskovalno opremo instrumentalnega Centra Planta.

 - Oddelek za gensko toksikologijo in biologijo raka se ukvarja z ekotoksikologijo, genetsko toksikologijo in biologijo raka. V okviru treh osnovnih področij raziskuje vodne ekosisteme in vplive onesnaževanja, poškodbe genskega materiala ter nastanek in razvoj rakavih obolenj.

 - Na Oddelku za ekologijo sladkovodnih in kopenskih ekosistemov izvajajo pet glavnih področij raziskovanja, ki zajemajo proučevanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov, vpliv okoljskih dejavnikov in človeka na okolje ter na podlagi pravil taksonomije razvrščajo organizme v skupine.

 - Raziskave Oddelka za entomologijo so osredotočene na bazična področja biologije žuželk. Raziskujejo komunikacijo tako na vedenjskem kot nevronalnem nivoju, primerjalno in evolucijsko nevrobiologijo, vpliv bolezni na vedenje in fiziologijo ter populacijsko genetiko.
 

Obiskovalcem smo predstavili tudi delovanje elektronskega mikroskopa.

  • V Biološkem središču pa deluje tudi Biološka knjižnica, ki je skpupna knjižnica Nacionalnega inštituta za biologijo in Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Deluje kot specialna in visokošolska knjižnica.
  • V okviru NIB deluje tudi dislocirana enota Morska biološka postaja Piran (MBP). Je edina slovenska ustanova, ki proučuje morje in spremlja njegovo kvaliteto. Raziskovalci MBP so osredotočeni na raziskave s področij fizikalne, kemijske in biološke oceanografije.

    Kako je potekal dan odprtih vrat na MBP, v okviru dneva oceanov 14. junija 2014, si oglejte s klikom na to povezavo.
     

Vabljeni k obisku našega inštituta tudi oktobra prihodnje leto, ko bomo v okviru 21. Slovenskega festivala znanosti zopet odprli svoja vrata - predvidoma v sredo 7.10.2015!

Dodatne informacije: helena.koncar@nib.si; 059 232 702.


Foto utrinki:

(Foto: Helena Končar)