07 okt
NIB odprl svoja vrata šolarjem, dijakom in študentom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

Nacionalni inštitut za biologijo že tradicionalno v mesecu oktobru odpre svoja vrata šolarjem, dijakom in študentom ter jih skozi predstavitve dela v svojih enotah popelje v zanimiv in raznolik svet različnih področij biologije.

Letošnji dan odprtih vrat je potekal v sredo 7. oktobra 2015. Obiskalo nas je 315 šolarjev, dijakov in študentov iz 12 šol oz. fakultet ter nekaj zunanjih individualnih obiskovalcev.

 

Obiskovalcem smo na zanimiv in eksperimentalen način predstavili delo v vsakem izmed naših oddelkov, ki delujejo v Ljubljani:

Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo se ukvarja s tremi glavnimi področji raziskav: omikami, mikrobiologijo in gensko spremenjenimi organizmi. Pri raziskavah uporabljajo vrhunsko raziskovalno opremo instrumentalnega Centra Planta.

Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka se ukvarja z ekotoksikologijo, genetsko toksikologijo in biologijo raka. V okviru treh osnovnih področij raziskuje vodne ekosisteme in vplive onesnaževanja, poškodbe genskega materiala ter nastanek in razvoj rakavih obolenj.

Na Oddelku za ekologijo sladkovodnih in kopenskih ekosistemov izvajajo pet glavnih področij raziskovanja, ki zajemajo proučevanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov, vpliv okoljskih dejavnikov in človeka na okolje ter na podlagi pravil taksonomije razvrščajo organizme v skupine.

Raziskave Oddelka za entomologijo so osredotočene na bazična področja biologije žuželk. Raziskujejo komunikacijo tako na vedenjskem kot nevronalnem nivoju, primerjalno in evolucijsko nevrobiologijo, vpliv bolezni na vedenje in fiziologijo ter populacijsko genetiko.

Obiskovalcem smo predstavili tudi delovanje elektronskega mikroskopa.


V Biološkem središču deluje še Biološka knjižnica, ki je skupna knjižnica Nacionalnega inštituta za biologijo in Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Deluje kot specialna in visokošolska knjižnica.

V okviru NIB deluje tudi dislocirana enota Morska biološka postaja Piran (MBP). Je edina slovenska ustanova, ki proučuje morje in spremlja njegovo kvaliteto. Raziskovalci MBP so osredotočeni na raziskave s področij fizikalne, kemijske in biološke oceanografije.


Vabljeni k obisku našega inštituta tudi oktobra prihodnje leto, ko bomo zopet odprli svoja vrata - predvidoma v sredo 5.10.2016!


Dodatne informacije: helena.koncar@nib.si; 059 232 702.


Foto utrinki:

(Foto: Helena Končar)