Projekti

Lively Life Science for citizens

Koordinator projekta: Katja Sinur

Oznaka: Associated event to the European Researchers' Night 2022-2023

Trajanje: 1. 3. 2022 - 31. 10. 2023

Financiranje projekta: Associated event to the European Researchers' Night 2022-2023

Cilj projekta LiLiSiTi je zmanjšati razkorak med visokim splošnim zaupanjem v znanost, glede na slovenske javnomnenjske raziskave, in pogostimi odzivi javnosti na velike izzive s katerimi se sooča naš svet, ki ne temeljijo na znanosti. Kateri so ti izzivi, je določila Evropska komisija: boj proti raku, prilagajanje podnebnim spremembam, zaščita oceanov in sladke vode, življenje v zelenih mestih ter zagotavljanje zdravja tal in hrane (5 misij EU).

Zaradi širokega spektra raziskav na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) bo projekt LiLiSiTi predstavil vseh 5 misij EU s kampanjo ozaveščanja državljanov, ki je prepletena z različnimi raziskovalnimi dejavnostmi za šole. Vrhunec pa bo Lively Life Science Night, dan odprtih vrat, ki že vsako leto poteka na NIB. Glavna lokacija bo Biološko središče v Ljubljani in hkrati tudi Morska biološka postaja NIB v Piranu.

Različne dejavnosti tako v živo in tudi na spletu so zasnovane za različne ciljne skupine z malo ali nič znanja o znanosti, od šolskih otrok do starejših, pa tudi za lokalne in državne oblasti. LiLiSiTi bo s poudarjanjem vloge raziskovalcev v družbi in gospodarstvu ter vplivom dela raziskovalcev na vsakdanje življenje državljanov približal znanost širši javnosti, ozaveščal o raziskovalni in inovacijski dejavnosti ter povečal prepoznavnost znanosti v javnosti. Spodbujal bo zanimanje slovenske mladine za raziskovalno in znanstveno kariero, tako da bo mladim prikazal vznemirljivo, a včasih nepredvidljivo in izjemno življenje znanstvenikov. LiLiSiTi bo tudi priložnost za raziskovalce NIB, da izboljšajo svoje veščine komuniciranja z državljani izven znanstvenih krogov in širši javnosti pokažejo pomen vlaganja v znanost.



Dogodki, ki smo jih že izpeljali:


Dan očarljivih rastlin (27. maj 2022)

   
(FOTO: NIB arhiv)


Dan odprtih vrat Morske biološke postaje Piran
(10. junij 2022)

   
(FOTO: NIB arhiv)


Predstavitev izbranih izobraževalnih in dokumentarnih filmov o aktualnih raziskavah NIB in biodiverziteti
(30. september 2022)

 
(FOTO: NIB arhiv)



Dogodki, ki jih še načrtujemo:


Uporaba konoplje v moderni medicini - okrogla miza z uvodnim predavanjem (5. december 2022)

Nacionalna kriozbirka prostoživečih vrst za raziskave in genetski inventar slovenske biodiverzitete  - okrogla miza z uvodnim predavanjem (6. december 2022)

Ženske v znanosti - dogodek namenjen osnovnošolcem: obisk znanstvenic in predstavitev njihovega dela na OŠ (februar 2023)


Seznam dogodkov bomo sproti posodabljali, glede na ažuriran izvedbeni načrt.