Ana Rotter

08 jun
Ana Rotter

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInNatisni

V ponedeljek, 30.5.2011 je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani doktorirala Ana Rotter, ki je zagovarjala delo z naslovom »Razvoj in implementacija orodij sistemske biologije: primer analize podatkov v rastlinski fiziologiji« s področja statistike. Njen mentor je bil prof. dr. Andrej Blejec, somentorica pa prof. dr. Kristina Gruden.


V ponedeljek, 30.5.2011 je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani doktorirala Ana Rotter
, ki je zagovarjala delo z naslovom »Razvoj in implementacija orodij sistemske biologije: primer analize podatkov v rastlinski fiziologiji« s področja statistike. Njen mentor je bil prof. dr. Andrej Blejec, somentorica pa prof. dr. Kristina Gruden.

Dr. Ana Rotter je svoje raziskovalno delo začela leta 2005 kot mlada raziskovalka na Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo. Pri svojem doktorskem delu je skušala povezati klasične statistične pristope z novimi pristopi v molekularni biologiji, in sicer na področju sistemske biologije. Sistemska biologija je povezana s pridobivanjem velikega števila podatkov. To omogoča pridobivanje novih znanj, obenem pa predstavlja velik izziv tako v smislu (i) obdelave podatkov in njihovega ustreznega shranjevanja kot v smislu (ii) interpretacije dobljenih rezultatov. Eden izmed temeljev sistemske biologije je proučevanje izražanja genov z metodami mikromrež. Tukaj smo v sklopu (i) poiskali najustreznejši način predprocesiranja podatkov (kontrola kakovosti, korekcija ozadja ter normalizacija). Nato smo vpeljali sistem podatkovne obdelave, kjer dobimo, upoštevaje ustrezno zasnovo poskusa, sezname diferencialno izraženih genov. V sklopu (ii) smo implementirali zbirko genske ontologije MapMan za krompir in vinsko trto. To sta organizma, pri katerih na Oddelku za biotehnologijo in sistemsko biologijo proučujemo njihove interakcije s škodljivci, in sicer vinska trta ter fitoplazme in krompir ter krompirjev virus Y. Kjer je bilo potrebno, smo ontologije preuredili glede na metabolne specifike rastline. Naredili smo tudi slike pomembnih metabolnih poti za vizualizacijo rezultatov. S tem je končna biološka interpretacija močno olajšana, omogočeno pa je tudi generiranje novih bioloških hipotez ali pa potrditev dobljenih rezultatov z neodvisnimi biološkimi metodami. Take raziskave in ustrezna podatkovna obdelava imajo tako agronomski kot ekonomski pomen. V letu 2011 je dr. Ana Rotter ena izmed dobitnic nagrade »Za ženske v znanosti«, ki jo podeljujejo L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija - klik na novico.

Dr. Ana Rotter se je predstavila tudi na skupnem srečanju mladih raziskovalk in raziskovalcev ter njihovih mentoric in mentorjev iz Nacionalnega inštituta za biologijo in Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je potekalo v Biološkem središču v Ljubljani, je 7. marca 2011. Več o tem dogodku si oglejte v novici - klik na povezavo.

Povezava na predavanje - VideoLectures.net

 

Fotogalerija: