Prof. dr. Patricija Mozetič postala ambasadorka Evropskega atlasa morij

Prof. dr. Patricija Mozetič postala ambasadorka Evropskega atlasa morij

 

Generalni direktorat Evropske komisije za pomorske zadeve in ribištvo je pripravil "Evropski atlas morij" namenjen vsem, ki se zanimajo za pomorski svet in našo skupno pomorsko dediščino. Z atlasom so želeli javnost opozoriti na pomen evropskih oceanov in morij v okviru celostne pomorske politike EU. Atlas vsebuje različne informacije o evropskih morjih, vključno s podatki o morski globini in podvodnem reliefu, višini plimovanja in obalni eroziji, pomorskih politikah in pobudah, ribolovnih kvotah po vrsti rib in ribolovnem območju, evropski ribiški floti, obalnih dejavnostih, statistiki pomorskega prometa in pristanišč, ter najbolj oddaljenih regijah. Atlas je zdaj na voljo v 24 uradnih jezikih Evropske unije, tudi v slovenščini.

 

 

 

Po izidu Evropskega atlasa morij so znane javne osebnosti s področja, ki imajo dokazan prispevek k vprašanjem, povezanim z oceanom, prosili, da v svojem jeziku pojasnijo, kaj ocean pomeni njim in zakaj bi si po njihovem morali vsi prizadevati za spoznavanje našega oceana #ExploreYourOcean!

 

Povabilu z njihove strani, naj povemo, zakaj je pomembno vedeti več o oceanu, se je odzvala prof. dr. Patricija Mozetič, vodja Morske biološke postaje Piran, in postala slovenska ambasadorka Evropskega atlasa morja. Namen kampanije je opozoriti na pomen evropskih oceanov in morij ter ljudi povabiti, da izvedo več in bolje spoznajo morja ter obale Evrope, njihovo okolje, povezane človekove dejavnosti in evropske politike.

 

Kampanjo je 16. septembra 2020 sprožil evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius s citatom v litovščini: 

https://twitter.com/EuropeAtlasSeas/status/1306182477531295745?s=20