Dan odprtih vrat Morske biološke postaje Piran (NIB) ob Svetovnem dnevu oceanov

Dan odprtih vrat Morske biološke postaje Piran (NIB) ob Svetovnem dnevu oceanov

 

9. junija se je na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo odvijal Dan odprtih vrat (DOV MBP-NIB), s katerim obeležujemo 8. junij - Svetovni dan oceanov, ki je bil decembra 2008, z resolucijo generalne skupščine Združenih narodov tudi uradno priznan. Vsakoletna organizacija DOV MBP-NIB sodi pod okrilje programov sodelovanja z UNESCO, in je osrednja promocijska dejavnost Morske biološke postaje Piran.

 

Tudi letošnji DOV MBP-NIB je uspešno za nami. Gostili smo okoli 300 obiskovalcev. Ponovno so prevladovali učenci in dijaki slovenskih šol, med njimi so bili tudi dijaki gimnazije z italijanskim učnim jezikom Gian Rinaldo Carli Koper ter učenci British International School Ljubljana. Zanje smo priredili 7 različnih tematskih delavnic: Svet v malem, Morje pod mikroskopom, Raznovrstnost morskih organizmov, Spoznajmo školjke, Algni minibar, Znanstvenice, ki so pisale zgodovino ter Delo na raziskovalnem plovilu, in predavanja na temo morja. Ankete o zadovoljstvu, izpolnjene s strani odraslih spremljevalcev, so potrdile izredno zadovoljstvo z izvedbo DOV MBP-NIB in željo po čim večjem številu podobnih dogodkov.

 

Letošnji DOV MBP-NIB je bil s strani UNESCO odobren tudi kot en od dogodkov pod okriljem Desetletja oceanov (2021-2030). Decembra 2017 je bilo na 72. zasedanju Generalne skupščine ZN razglašeno Desetletja znanosti o oceanih za trajnostni razvoj 2021-2030, s katerim želimo poudariti pomen morij in oceanov. Več kot 70 % površja našega planeta je pokritega z morji in oceani, in kar polovica svetovnega prebivalstva živi na razdalji 60 km od morij in oceanov. In nenazadnje, oceani uravnavajo podnebje, so vsakodnevni prehranski vir milijonov ljudi, proizvajajo približno polovico kisika v naši atmosferi in so dom velikanskega števila rastlin, živali in mikroorganizmov. In prav zato je skrb zanje še tako zelo pomembna in nujna.

 

dr. Vesna Flander Putrle, organizatorka DOV MBP-NIB in stična točka slovenskega nacionalnega odbora za Desetletje oceanov