Vabilo na virtualni Dan odprtih vrat Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, 25. 9. 2020

Vabilo na virtualni Dan odprtih vrat Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, 25. 9. 2020

 

Pozdravljeni,

 

Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo že od leta 2007 prireja Dan odprtih vrat (DOV), s katerim obeležujemo 8. junij, Svetovni dan oceanov. Vsakoletna organizacija DOV sodi pod okrilje programov sodelovanja z UNESCOM. DOV je osrednja promocijska dejavnost naše enote in je zelo priljubljen predvsem med osnovnošolsko mladino, ki se vsako leto udeležuje tematskih delavnic in predavanj na temo morja.

V letošnjem letu smo morali zaradi epidemije novega korona virusa dogodek najprej prestaviti na september in kasneje dokončno odpovedati. Če bodo razmere v letu 2021 omogočale normalno izvedbo Dneva odprtih vrat, se že veselimo vašega obiska. Letos pa smo vam pripravili dve zanimivi predavanji. Vabljeni k ogledu.

 

sodelavci Morske biološke postaje Piran (NIB)

 

 

Pozdravni nagovor izr. prof. dr. Patricije Mozetič, vodje Morske biološke postaje Piran (NIB).

 

 

Morsko biološko postajo Piran (NIB) in raziskave s katerimi se ukvarjajo njeni raziskovalci je v zanimivem predavanju »MORSKA BIOLOŠKA POSTAJA PIRAN in raziskave slovenskega morja« predstavila dolgoletna raziskovalka Morske biološke postaje Piran (NIB), dr. Vesna Flander Putrle.

 

 

Osrednje predavanje na temo morja, ki je bilo tokrat arheološko obarvano, je predstavil doc. dr. Andrej Gaspari, predstojnik Oddelka za arheologijo Univerze v Ljubljani.

 

»NEZNANO SLOVENSKO MORJE - Podvodna kulturna dediščina na morskem dnu v luči arheoloških raziskav«

 

O predavatelju:

 

Dr. Andrej Gaspari, roj. 1973, univ. dipl. arheolog, je zaposlen kot visokošolski učitelj za področje rimske arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 1997 je sodeloval pri več kot 70 arheoloških izkopavanjih najdišč v Sloveniji in tujini, med pomembnejšimi pa so raziskave ostankov antične Emone na območju NUK II in Šumi ter večperiodnega najdišča na Mariborski cesti v Celju. Je avtor več kot 200 znanstvenih in strokovnih del s področja arheologije pozne prazgodovine in zgodnjerimskega obdobja, pravnega varstva kulturne dediščine, antičnega ladjedelništva in podvodnih raziskav. Več let se je intenzivno posvečal raziskavam podvodnih najdišč v celinskih vodah in morskem akvatoriju Republike Slovenije ter sodeloval pri vrsti mednarodnih projektov. Od leta 2007 je član mednarodne komisije ICUCH (International Committee on the Underwater Cultural Heritage), leta 2019 pa je nastopil tretje mandatno obdobje (2009–2013, 2019 - ) članstva v Znanstvenem in tehničnem svetovalnem telesu h Konvenciji UNESCO o varovanju podvodne kulturne dediščine (Scientific and Technical Advisory Body to the UNESCO Convention on the Protection of Underwater Cultural Heritage).