Vrstični elektronski mikroskop (SEM) TESCAN MIRA

Vrstični elektronski mikroskop (SEM) TESCAN MIRA

 

Vrstični elektronski mikroskop (ang. scanning electron microscope – SEM) TESCAN MIRA je analitični mikroskop z visoko ločljivostjo in možnostjo uravnavanja tlaka ter korelacijske mikroskopije z možnostjo povečave do 1.000.000 x. Mikroskop upravljamo s pomočjo programa TESCAN Essence ™, ki omogoča različne načine pregledovanja površin vzorcev in zajema slik ter nudi osnovne funkcije za obdelavo slik in meritve.

 

Slika pri elektronskem mikroskopu TESCAN MIRA nastane s pomočjo snopa elektronov, katerih izvor je Schottky-jev sistem poljske emisije. Snop elektronov v stiku z vzorcem sproži različne signale, ki nam dajo informacije o topografiji in sestavi vzorca. Mikroskop ima dva detektorja sekundarnih elektronov (SE in In-Beam SE) in dva detektorja odbitih elektronov (BSE in In-Beam LE-BSE), ki jih lahko za izboljšanje globinske ostrine in ločljivosti uporabljamo hkrati. Sistem za upočasnjevanje snopa elektronov (ang. beam deceleration technology – BDT) omogoča optimalen zajem slike tudi ob visokih napetostih. Take slike dosegajo visoko ločljivost tudi pri velikih povečavah.

 

Mikroskop TESCAN MIRA nudi možnost uporabe različnih vakuumskih načinov, s čimer se spekter vzorcev, ki jih lahko pregledamo, močno poveča. Poleg klasično pripravljenih vzorcev, ki jih lahko opazujemo samo pod visokim vakuumom, lahko pod nizkim vakuumom pregledujemo tudi neprevodne vzorce brez napraševanja in vzorce, ki bi jih visoka napetost poškodovala, kakršni so pogosto biološki vzorci. Širok spekter možnosti uporabe nam omogoča, da dobimo informacije o ultrastrukturah na površini celic, ki so pomemben taksonomski znak za identifikacijo mikroorganizmov in o strukturah večceličnih organizmov ter tkiv, kjer ločljivost in kontrast svetlobnega mikroskopa tega ne dovoljujeta. Velikost komore nam omogoča pregled vzorcev do višine 5 cm in premera 10 cm ter mase 0,5 kg.

 

Dodatna oprema za predpripravo vzorcev za SEM vključuje sistem za napraševanje in nanašanje kovin in ogljika (Sputter Coater Q150R ES, Quorum Tecnologies). Opremljen je z rotacijsko črpalko, senzorjem za merjenje debeline nanosa, Au/Pd tarčo in uparjalnikom ogljika z LED indikatorjem.

 

Elektronski mikroskop TESCAN MIRA je bil kupljen iz kohezijskih sredstev v okviru projekta »Razvoj raziskovalne infrastrukture za mednarodno konkurenčnost slovenskega RRI prostora – RI-SI-LifeWatch« in je v lasti Nacionalnega inštituta za biologijo. Vsa oprema za elektronsko mikroskopijo se nahaja se na oddelku inštituta Morska biološka postaja Piran na Fornačah v Piranu.

 

Za uporabo mikroskopa za raziskovalne namene je možen najem z usposobljenim osebjem.

 

Kontaktne osebe na NIB-MBP: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. (makroorganizmi), Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. (mikroorganizmi), Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. (vodja enote)

 

Slika levo: Vrstični elektronski mikroskop (SEM) TESCAN MIRA, slika desno: sistem za napraševanje in nanašanje kovin in ogljika (Sputter Coater Q150R ES, Quorum Tecnologies)

 

Nekaj fotografij objektov pod mikroskopom (od leve proti desno in od zgoraj navzdol):

 

1) Actinocyclus, 2) Bugulina, 3) Tryblionella, 4) Cradoscrupocellaria, 5) Podolampas bipes, 6) Watersipora