Oceanografsko bojo je leta 2008 naredila in postavila MANTA d.o.o. Trup je izdelan iz nerjavečega jekla debeline 6mm, njegov premer je 2,5 m. Na najvišji točki, ki je 5m nad površino vode, je pritrjen merilnik vetrov. Na morsko dno je boja zasidrana s tremi betonskimi bloki, s katerimi je povezana z verigami. Med verigami je kot 120°. Sidrni bloki ležijo na globini približno 22m.  

 

 

BOJA1small 
 

 

 

Na boji so nameščeni naslednji instrumenti: 3D akustični anemometer podjetja Gill's Instruments (višina 5 m), senzor temperature in vlažnosti zraka podjetja Vaisala (višina 3,5 m), na približno enaki višini nad morsko gladino je senzor CO2. Senzor gibanja Xsens (senzor nagiba akcelerometra/kompasa) je nameščen v trupu boje tik pod zgornjim pokrovom trupa in pod jamborom. Približno 3 m pod morsko gladino je na trup boje pritrjena sonda CTD. Merilnik toka Nortek As AWAC je nameščen na morskem dnu na globini 22 m skupaj s kisikovo optodo (Aanderaa). Nameščene so tri spletne kamere za spremljanje. Podvodna kamera je nameščena na dnu boje na globini približno 2 m. Plovilo je opremljeno tudi s tremi sončnimi celicami in polnilno postajo za metanol.

 

Poleg že omenjenih merilnikov naklona in pospeškov, so v notranjosti trupa še naslednji elektronski sklopi:

 

  • elektronika za krmiljenje energetskih naprav, svinčene baterije in gorivne celice
  • elektronika za varnost v trupu boje Vide (senzor nadzora plina CO2 znotraj trupa, IR senzor odprtosti lopute, trije senzorji za merjenje nivoja morebitne vode na dnu trupa)
  • elektronika za zajem podatkov in krmiljenje instrumentov
 

 

Vsi napajalni in signalni kabli med instrumenti nad trupom boje in elektroniko potekajo skozi bojin jambor. Kabli, ki povezujejo instrumente v morju z elektroniko v trupu Vide, so napeljani skozi »pipo« premera pribl. 30 cm. Pipa na enem koncu prebada dno trupa boje (od tam gredo kabli proti instrumentom), gre skozi trup, predre zgornjo površino trupa in se dvigne pribl. 1 m nad njega. V tej točki pipa zavije nazaj (navzdol) proti površini trupa. Tudi ta konec pipe prebada trup. Napeljava kablov skozi ta sistem zaščite onemogoča morebitne poškodbe ob privezovanju nepovabljenih obiskovalcev, kar se je v preteklosti večkrat zgodilo. 1 m višine zavoja pipe nad trupom onemogoča vdor vode v trup celo ob nagibu boje za 900. Tolikšen nagib pa se dejansko niti ne more zgoditi.

 

Vzdrževanje oceanografske boje poteka v sodelovanju in ob pomoči Agencije RS za OkoljeARSO.

 

Zaradi varnosti plovbe in želje, da ne bi prihajalo do trkov plovil v bojo, navajamo njeno pozicijo:

 

45° 32.925' N,

13° 33.042' E  

 

 

Prof. dr. Vlado Malačič